A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Rengeteg illetéket szedhetett be jogtalanul a NAV

via Index

2017. január 4. 11:44 | 0 hozzászólás

Sérti az alaptörvényt a NAV gyakorlata, amely szerint a hivatal a megözvegyült bejegyzett élettársak esetén öröklési illetéket szab ki, miközben a házastársakhoz hasonló illetékmentességet kellene élvezniük nekik is - írja a Magyar Nemzet az alapvető jogok biztosának állásfoglalására hivatkozva.

Székely Lászlóhoz a Háttér Társaság nevű melegjogi szervezet fordult több olyan esetről is beszámolva, amikor az adóhivatal a fenti módon járt el. A biztos szerint az adóhivatal tévesen állapított meg a megözvegyült élettársak részére ingatlanöröklés esetén 9 százalékos, egyéb esetben pedig 18 százalékos illetékmegfizetési kötelezettséget. 

A Háttér Társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy az adóhivatal gyakorlata nem egységes, ami az egyenlő bánásmód szempontjából is súlyosan aggályos. A NAV Központi Hivatala 2011-ben, majd később a NAV Közép-magyarországi Regionális Adó-főigazgatósága is azt állapította meg, hogy a házastársakkal azonos módon kell megítélni a bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket. De olyan is előfordult, hogy az elsőfokú adóhatóság nem állapított meg illetékmentességet, a másodfokú adóigazgatási szerv viszont már igen.

Tovább...


A cikk eredetije: Rengeteg illetéket szedhetett be jogtalanul a NAV


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges