A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Öt év és robban a magyar nyugdíjkatasztrófa - Tehetetlenek vagyunk?

via Portfolio

2017. augusztus 10. 10:35 | 0 hozzászólás

A következő öt évben ötszázezer járulékfizető vonul nyugdíjba Magyarországon, ami jelentős terhet ró az állami nyugdíjrendszerre. A Világgazdaság összeszedett három lehetséges lépést, amivel ha nem is elkerülhető, legalább elhalasztható a nyugdíjrendszer összeomlása.

Idén 3158 milliárd forintot költ Magyarország nyugdíjkiadásokra - ez a látszólag hatalmas összeg viszont közel sem lesz elég arra, hogy a következő öt évben nyugdíjba vonuló több mint félmillió Ratkó-generációs nyugdíjas ellátását is fedezze.

Három fő módja lehet annak, hogy az állami nyugdíjrendszer összeomlását ha meggátolni nem lehet, legalább el lehet halasztani:

  • A korhatár 65 éves korra való emelésével most is rengeteget megspórol az államkassza. Hosszú távon a folyamatos emelés viszont nem jelent megoldást, nemcsak méltányossági kérdések miatt, hanem mert az idősebb korosztályok kevésbé hatékonyan tudják elvégezni a fizikai munkát, mindez pedig a korábbinál jobban ösztönözne a járulékfizetés elkerülésére.
  • A nyugdíjak csökkentése is egy megoldás, ez alatt arra kell gondolni, hogy a nyugdíjemelés mértéke alacsonyabb lesz az inflációnál - a következő évek várható inflációs nyomásához képest már egy százalékponttal alacsonyabb nyugdíjemelés hosszútávon százmilliókat tesz ki a központi költségvetésnek.

Tovább...


A cikk eredetije: Öt év és robban a magyar nyugdíjkatasztrófa - Tehetetlenek vagyunk?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges