A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Óriásit bukott az állam a Molon

via Népszabadság Online

2014. március 4. 11:00 | 0 hozzászólás

Bőkezűen költött a ciklusban az Orbán-kormány vagyonvásárlásra. Az összeg a 2013-as GDP 2,2 százalékát – mintegy 657 milliárd forintot – teszi ki – derül ki egy friss összesítésből. Ennek a harmadát azonban elbukták a Mol-részvényeken.

A magyar állam a 2010 és 2013 közti időszakban vagyonvásárlásra a 2013-as (várható) GDP 2,2 százalékának megfelelő összeget költött, azaz 657,4 milliárd forintot – derül ki Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter válaszából, amelyet Scheiring Gábor, az Együt-PM országgyűlési képviselője kérdésére adott – írja a Napi.hu.

Az összesítés szerint a ciklusban a messze legnagyobb tulajdonszerzési akció a Mol Nyrt. 21,2 százalékos részvénypakettjének 2011. májusi megvásárlása volt. A 498,3 milliárd forintos ügylethez a parlament támogatására és a költségvetési törvény módosítására is szükség volt, a vétel ugyanis növelte az államháztartási hiányt. Az ügyletben azonban akad egy bökkenő. A kormánypárt a nyugdíjpénztári vagyon felszívásakor rendre azzal indokolta lépését, hogy a pénztárak tevékenysége káros, miután "eltőzsdézték" a rájuk bízott vagyont.

A jelek szerint ez a Mol-üzletről is elmondható. Az olajipari vállalat megvásárlása óta a vállalat részvényeinek árfolyama lényegében folyamatosan esik. Mivel a vásárlás idején az árfolyam 22 400 forintnál járt, tegnap viszont a papír csupán 12 800 forint körül mozgott, így az ügylet nyélbe ütése óta mintegy 214 milliárd forint, igaz, nem realizált árfolyamvesztéseget szenvedett el a magyar állam. (Ezt természetesen csökkenti az osztalékbevétel.)

Sokat vesztett az állam a Malév csődjén is az elmúlt négy évben. Még a Bajnai-kabinet döntött a magyar légitársaság megmentéséről 2010-ben, ami 27,5 milliárd forintba került. Aztán az Orbán-kormány is megpróbálta a magyar légicég tőkehiányát pótolni – a 15,5 milliárdos juttatás azonban kidobott pénznek bizonyult. A cég 2012 februárjában leállt, jöhetett a kármentés: az Aeroplex megvétele 4,2 milliárd forintba, a Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt.-é pedig 800 millió forintba került.
A Rába eredményes üzlet volt

A 2010-es esztendőben az állami tőkeemelések és részesedésszerzések összértéke 27,5 milliárd forint volt. A 2011-es ügyletek összértéke 527,1 milliárd forintra rúgott – a Mol-megállapodás mellett a Rába Nyrt. többségének megvétele volt a legemlékezetesebb. Az MNV 73,67 százalékos tulajdoni hányadot szerzett a cégen tőzsdei felvásárlással, ami 8,1 milliárd forintjába került az államnak. A cég papírjaival hétfőn 1280 forinton kereskedtek, így ezen az üzleten mintegy 4 milliárd forintot keresett eddig az MNV.

Az előző esztendőhöz képest a 2012-es összesen 28,4 milliárd költés igazán visszafogott volt. Ebből a legnagyobb tételt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 21,4 milliárdos tőkeemelése adta. A költekező kedv tavaly emelkedett ismét: a végszámla 90,2 milliárd forintra rúgott. Az E.On földgázüzletágának megvásárlása volt a legnagyobb tétel (emiatt az MVM Zrt.-nél kellett tőkét emelni). A múlt évi dobogóra még a hulladékkezelő Remondis Magyarország Kft. 2013. októberi, 4,4 miliárdba kerülő megvétele és tőkeemelése, továbbá a Tokaj Kereskedőház Zrt. 3 milliárdos tőkeemelése fért be.

Jó hír, hogy a most záruló kormányzati ciklushoz kötődő – állami támogatásnak köszönhetően bekövetkezett – vagyonváltozások kapcsán az Európai Bizottság nem indított olyan eljárást Budapest ellen, amely a vagyonváltozásokat az állami támogatások szempontjából vizsgálná vagy megkérdőjelezné – derül ki a tárcavezető válaszából. Az ellenzéki honatya ugyanis erre is rákérdezett.


A cikk eredetije: Óriásit bukott az állam a Molon


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges