A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Orbán rosszul tudja

via 168 óra Online

2014. augusztus 5. 10:45 | 1 hozzászólás

Azt állítja Orbán Viktor , hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális.

Azt állítja Orbán Viktor
(a bálványosi szabadegyetemen), hogy egy demokrácia nem szükségképpen liberális, és attól, hogy valami nem liberális, még lehet demokrácia.

Ezzel szemben a tény az,
hogy csak elnevezésében lehet demokrácia (mint például a népi vagy szocialista demokrácia), gyakorlatilag azonban nem. Az illiberális demokrácia ugyanis nem más, mint egy lényegében kiüresített rendszer, amelyben megvannak ugyan a demokrácia formai elemei, de az erősen központosított állam mindegyiket szigorú ellenőrzés alatt tartja. Nevezhetjük ezt akár Orbán-demokráciának is, ahol mindig a hatalom legfőbb birtokosának a szava dönt. Ha hagyjuk.


A cikk eredetije: Orbán rosszul tudja


Hozzászólások


Cleaner
4 éve

Ha liberalizmusról beszélünk , először is pontosítani kell mit értünk liberalizmus alatt : a klasszikus liberalizmust , amit a 18. században értettek alatta , vagy a mai vadliberalizmust. A kettő között jelentős különbség van.

Amíg az emberiség szabad akarattal rendelkező egyénekből áll addig a liberalizmus alapvető érték lesz. Mármint a klasszikus értelembe vett liberalizmus. A vadliberalizmus* viszont nem fér össze a demokráciával. Sőt a törvényességgel sem. Viszont nagyon jól összeegyeztethető a burkolt önkényuralmi rendszerekkel.

*Vadliberalizmus : liberális álarc mögé bújt paraziták , közpénzfosztogatók , tolvajok hitvallása.