A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A NER-lovagok máshogy mentik fel magukat, mint az egyszerű zsebtolvaj

via 24 HU

2018. február 6. 11:43 | 1 hozzászólás

Kísérletek szerint az emberek többsége akkor sem lop többet 20 százaléknál, ha ezt nulla kockázat mellett megtehetné. Bár az önfelmentés lélektana mindenkinél ugyanaz, egy NER-lovag más típusú magyarázattal nyugtatja meg magát, mint egy zsebtolvaj. A lopás pszichológiájáról beszélgettünk Siklaki István szociálpszichológussal, aki szerint a miniszterelnök tudatosan azt sugallja, hogy ő és a családja a törvények felett áll, és ennek rendkívül káros üzenete van – írja a 24.hu.

Lélektanilag milyen racionális alapja van a lopásnak?

Nagyjából három. Elsőként azt nézzük, hogy a lopással mekkora nyereséget érhetünk el. A második, hogy mekkora a lebukás kockázata. A harmadik, hogy ha lebukok, milyen súlyos lehet a büntetés. Ha az elemzés vége az, hogy érdemes megcsinálni, akkor megcsináljuk. A probléma az, hogy az ember nem így működik.

Hanem?

A racionális elgondolás szerint ha az emberek úgy csalhatnak nagyobbat, hogy a lebukás kockázata nulla, akkor a lehető legnagyobb összeget lopnák el. Kísérletek bebizonyították, hogy nem ez történik. A többség a lehetséges összeg 20 százalékánál megállt, átlagosan csak ennyit loptak el.

Tovább...


A cikk eredetije: A NER-lovagok máshogy mentik fel magukat, mint az egyszerű zsebtolvaj


Hozzászólások


Cleaner
5 hónapja

Ez a 20%-os pszihológiai sorompó egyszerűen nem igaz. magyrországon legalábbis nem. A magyar ember MINDENT ellop amihez hozzáfér , és úgy gondolja, hogy nem fogják rajta számonkérni. Viszont gyönyörűszép ideológiát tud gyártani arról , hogy neki és barátainak miért szabad lopni.