A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Molnár: "Aki nem akar megállapodni, az nem akar. ..

via Népszava Online

2017. február 17. 10:43 | 0 hozzászólás

A vasárnapi ebéd gondolata ma is áll: mindenki jöhet, de az asztal alatt rugdosódást egyszer és mindenkorra be kell fejezni - fogalmaz Molnár Gyula az elmúlt hetek zavarkeltő eseményeit lezárandó. Az MSZP elnöke tisztán kimondja: Orbán Viktor nem maradhat hatalmon azért, mert valaki rosszul taktikázott.

Visszautasít minden olyan lebegtetett, szivárogtatott, vagy épp sajtón keresztül megüzent vádat, hogy az MSZP, vagy annak bármely vezetője lenne az akadálya annak, hogy a legütőképesebb, a kormányváltás legnagyobb esélyét nyújtó egyéni jelölti, illetve közös listás névsor összeálljon a demokratikus oldalon. Eddig - mondja - épp a szocialisták az egyetlenek, akik tiszta lapokkal megtették személyi ajánlatunkat Botka László esetében, s készen állnak arra is, hogy minden szükséges személyi kérdésben ezt tegyék.

- Most akkor lesz előválasztás, vagy sem?

- Még mindig reménykedünk, hogy ahol kell, ott lesz. Én előválasztás-párti vagyok, ha ez hoz szavazatot és kitermelhet új, sikeres politikai szereplőket. De azt mindenkinek értenie kell, hogy az előválasztás nem lájkgyűjtő- vagy szépségverseny, a tét sokkal nagyobb. Itt nem párton belül, hanem pártok között zajlik verseny, így egy klasszikus előválasztás során modellezni kell a nagypolitikai választási szituációt.

- Ez inkább már Botka László javaslata.

- Ő konkrétabb elképzelésekkel állt elő az MSZP elnöksége számára, s ezeket fogja képviselni a reménybeli partnerekkel való tárgyaláson is - persze a mi támogatásunkkal. Ugyanakkor fontos lenne mindenekelőtt végre tisztázni, hogy ott lehet előválasztást tartani, ahol jelöltek vannak. Hónapok óta arra kérem a partnereinket, nevezzék meg hol, kit és miért kívánnak indítani. Az elmúlt két hét eseményeiből és álvita-kísérleteiből arra következtetek, hogy az előválasztás elvi koncepciója leszűkülne Magyarország területének, illetve választókörzeteinek tizenöt-húsz százalékára, ha minden résztvevőnek saját jelöltet kellene állítania. Ezzel sincs baj, csak akkor ne hárítsuk a felelősséget a szocialistákra, akik nemcsak a megyei jogú nagyvárosokban, s Budapesten képesek személyi ajánlattal előállni, hanem mindenhol.

- Magyarán az MSZP-nek már mind a 106 választókerületre megvan a saját jelöltje?

- Nekünk megvan mind a 106 választókörzetre a saját jelölt-jelöltünk, tehát a szocialisták készek ajánlatot tenni a tárgyalópartnerek számára egy olyan egyeztetésen, ahol nem homályos elképzelésekről, s vágyálmokról beszélünk, hanem végre a konkrétumokról, hiszen egyetlen évünk van a következő országgyűlési választásig. Hónapok óta erre kérem a partnereket, nincs tovább veszíteni való időnk, a választók türelme sem végtelen.

- De a szocialista jelöltek mindegyike hajlandó lenne versengeni, ha lenne ellenajánlat?

- Ma mindenki tudja a mi jelölt-jelöltjeink közül, hogy az MSZP támogatása nem jelent automatikus indulást 2018 tavaszán. Az általunk ajánlott egyéni képviselőjelöltek egy futóverseny rajtjához sorakoztak fel, s ha meg kell méretniük, készen állnak, hogy megméressenek. A legnagyobb győzelmi eséllyel rendelkező jelölteknek kell elrajtolniuk, s leszakítaniuk a célszalagot a választáson. Visszautasítok minden olyan lebegtetett, szivárogtatott, vagy épp sajtón keresztül megüzent vádat, hogy az MSZP lenne az akadálya annak, hogy a legütőképesebb, a kormányváltás legnagyobb esélyét nyújtó egyéni jelölti, illetve közös listás névsor összeálljon a demokratikus oldalon. Eddig éppenséggel mi vagyunk az egyetlenek, akik tiszta lapokkal megtettük személyi ajánlatunkat Botka László esetében, s készen állunk arra is, hogy minden szükséges személyi kérdésben ezt tegyük. De akkor - megismétlem - a jövő évi nagy versenyt szimuláló előválogatót kell csinálni, amire az MSZP ajánlatával szemben még mindig nincs asztalra tett névsor.

- Persze egy névsor önmagában még nem garancia, hogy az MSZP jelöltjei szimpatikusak is - úgy a partnerpártoknak, mint a választóknak.

- A kormányváltás esélyét hordozó, azt növelő, tisztességes jelölt-jelölti névsor áll össze nálunk, hiszen az MSZP célja előválasztástól függetlenül is az, hogy a megkopott hitelességét visszaszerezze, és bebizonyítsa, hogy tud, méghozzá jól tud kormányozni. Ehhez - én erre vállalkoztam pártelnökké választásomkor - mást és másképpen cselekszünk, mint korábban. Tavaly nyári ígéretem szerint sokat szigorítottam például már a jelöltté válás feltételein is, amit az MSZP elnöksége elfogadott. Magyarán az MSZP ajánlati névsorában szereplő politikusok mindegyikének speciális etikai nyilatkozatot kell aláírnia. Ebben szigorú vagyoni kitétel szerepel majd, amely nemcsak a reménybeli képviselőre, hanem bizony annak házas-, illetve élettársára is vonatkozik. Így eltitkolt vagyonokról, számlákról, vagy bárminemű személyi korrupciós kifogásról szó sem lehet a mi jelölt-jelöltjeink esetében. Nyilatkoznia kell mindenkinek arról is, hogy személyesen neki vagy családjának van-e, volt-e bármiféle offshore üzleti érdekeltsége, de az etikai nyilatkozatban az érintetteknek vállalniuk kell azt is, hogy komoly politikai következményekkel járna az, ha bárminemű ideológiai, vagy egyéb okból valamikor megszakítanák a közös munkát, avagy a köteléket a párttal. Ez utóbbit akár most nevezhetjük lex Demeter Mártának, mert kikérem magamnak és az MSZP nevében is, hogy valaki úgy vádolja az éppen elhagyott politikai családját, hogy ő maga nem tartja be a korábban tett ígéretét a mandátuma ügyében. Az MSZP minden vezetője és meghatározó politikusa elkötelezett abban, hogy véget vessen az Orbán-kormány 2010 óta tartó ámokfutásának 2018-ban. Van a győzelemnek egy forgatókönyve is, amit Botka László vázolt. Ő feltételnek nevezte a forgatókönyve megvalósulását, én célnak nevezem az abban foglaltakat. Márpedig a cél szent. Ha valaki nem ért egyet, akkor közölje, miért nem, s hogy mit gondol helyette. Mindenről lehet vitázni, de csak a megállapodás szándékával. Aki ugyanis nem akar megállapodni, az nem akar kormányt váltani.

Tovább...


A cikk eredetije: Molnár: "Aki nem akar megállapodni, az nem akar. ..


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges