A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Magyar csúcstehetségek, akiknek a CEU nélkül nem sikerült volna

via 24 HU

2017. április 12. 11:05 | 0 hozzászólás

A kormány mindent megtesz azért, hogy ellehetetlenítése a CEU-t. Olyan fiatal magyar közgazdászokat kérdeztünk, akiknek a CEU segített abban, hogy eljussanak a világ legjobb egyetemeire. Most pedig attól tartanak: a budapesti iskola bezárása elveszi tőlük a reményt, hogy egyszer hazatérhetnek. Hogy lesz hová jönniük.

A CEU az egyetlen lehetőség egy székelyföldi magyar fiatalnak Budapesten, hogy ingyen tanuljon és megszerezzen egy nemzetközileg elismert végzettséget. Ha nincs a CEU, nem nyílik meg számomra a világ, és életem végéig tanítgathattam volna románul a bukaresti egyetemen

– mondja az erdélyi Magyari Ildikó, aki jelenleg a világ kilencedik legjobb egyetemeként számontartott New York-i Columbián PhD-zik.

Ő az egyike azoknak a magyar csúcstehetségeknek, akiket megkérdeztünk arról, hova jutottak a CEU diplomájával, az egyetem segítségével, és hol lennének nélküle. A világ legjobb közgazdaság-tudományi képzésein tanuló, kutató, oktató szakemberek szerint felfoghatatlan károkat okoz, ha a kormánynak sikerül végigvernie tervét, és valóban ellehetetleníti a CEU-t. Mind azt mondják: az egyetem képzése egyedülálló Magyarországon, kaput nyit a világra.

Remény a hazatérésre

Motyovszki Gergő a firenzei European University Institute-hoz lépett be a kinyitott ajtón. A Corvinus után került a CEU-ra, és állítja: bár a híres Rajk László Szakkollégium diákja volt, a közgazdászok elitje között töltötte napjait, még ez az egyetem és közeg sem konkurálhat a CEU-val. Többen kiemelték, hogy a CEU “szupersztárokkal” erősített: a többi közt a Harvardról, Berkeley-ből, Chicagóból igazolt elismert kutatókat.

Motyovszki is erről beszél: “Olyan tanárok oktatnak, akik a Berkeley-n, az MIT-n, a Princetonon kutattak, szakmájukban a globális elitbe tartoznak.” A fiatalember olyannyira felháborodott a CEU bezárási tervén, hogy levelet írt Földi Lászlónak, választókerülete kereszténydemokrata képviselőjének. Abban így fogalmaz:

A CEU nélkül valószínűleg sokan külföldön kényszerültünk volna továbbtanulni, külföldön alakítottunk volna ki szakmai kapcsolatokat, ezzel is gyengítve hazai kötődésünket.

Idézte Köllő János akadémikust is, aki szerint “a CEU elüldözésével (…) elveszítenénk a legjobbjainkat, visszasüllyednénk a perifériára, ahonnét a régió sok országa máig sem tudott kikeveredni”.

A tucatnyi magyar elit közgazdász kérdéseinkre adott válaszaiból kiviláglik: a CEU a hazajövetel lehetőségének egyik garanciája. Simonovits Gábor a New York Universityn tanul, korábban a San Francisco közelében működő Stanfordra járt. Amerikai tapasztalatai tették számára világossá: a CEU idehaza világítótorony, kiemelkedő kutatási és oktatási tevékenységet folytat, és mementóként mutatja, hogyan kell működnie egy egyetemnek. “Ha nem ez lesz a példa, ha a kiemelkedő kutatóknak nem lesz hová hazajönniük 150 ezer forintnál magasabb fizetésért, akkor egy idő után már senki nem emlékszik majd arra, hogy az egyetem nem attól egyetem, hogy diplomát oszt és ki van írva az ajtajára, hogy egyetem” – összegez.

Ezért pótolhatatlan a CEU

Juhász Réka, aki ma a Columbia Egyetem oktatója, kutatója, nem volt a CEU hallgatója, rajkosként viszont sokat kapott az egyetem oktatóitól, akik lényegében szabadidejüket áldozták a szakkollégisták tanítására. A célkeresztbe került intézményről azt írja: “A CEU közgazdasági tanszéke évtizedek munkája árán elérte, hogy közvetlenül kapcsolódjon a világ élvonalához mind a kutatásban, mind az oktatásban. Ez azt jelenti, hogy ma Magyarországon van egy egyetem, amely képes hazahozni a legjobb magyar kutatókat és tanárokat, miközben ezer szállal kötődik a magyar társadalomhoz.  A CEU elvesztése lényegében lehetetlenné tenné, hogy ilyen nagy számban hazatérjenek a legjobb magyar gondolkodók. Nem lesz olyan egyetem itthon, ami pótolni tudná azt, amit a CEU nyújt. Ha ez olyan egyszerű lenne, nem sorakozna Bécstől Vilniusig városok sokasága azért, hogy új otthont adjon a CEU-nak. A nemzetközi ismertség lehetővé teszi azt is, hogy az egyetem évről évre esélyt adjon legtehetségesebb diákjainak arra, hogy a legjobb amerikai, illetve nyugat-európai doktori képzésekben tanulhassanak tovább. Ráadásul a bőkezű ösztöndíjak miatt nemcsak a tehetősebb diákok számára érhető el a CEU, hanem olyanok számára is, akik sem egy magyar, sem egy nyugat-európai mesterképzést nem tudnak önállóan finanszírozni.”

Komáromi András is azt emeli ki, hogy sok nagyon tehetséges magyar számára a CEU jelenti a hazatérés egyetlen lehetőségét és reményét: “Professzorokat, kutatókat ismerek, akik a világ legjobb egyetemeit hagyták ott, hogy hazatérhessenek Magyarországra, hogy gyermekeik magyar iskolába járhassanak, hogy családjuk közelében lehessenek. És még több diákot ismerek, aki ma külföldön tanul, de haza akar térni. Ám jelenleg csak a CEU-n vannak meg az anyagi és szakmai feltételei annak, hogy fogadja ezeket a tehetségeket.” A Berkeley-n PhD-zó Komáromi amúgy nem járt a CEU-ra: MNB-alkalmazottként csupán két kurzust teljesített ott, ám ennyi is nagy hatással volt rá: “Olyan színvonalon ment az oktatás, hogy leesett az állam.”

Tovább...


A cikk eredetije: Magyar csúcstehetségek, akiknek a CEU nélkül nem sikerült volna


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges