A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ma lenne 95 éves Göncz Árpád

via 24 HU

2017. február 10. 11:47 | 0 hozzászólás

Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első államfője, „Árpi bácsi” 1922. február 10-én született Budapesten. A Werbőczy Gimnáziumban érettségizett, és 1944-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Politikai pályáját a Kisgazdapártban kezdte: az ifjúsági szervezet elnöke, a Nemzedékek című lap főszerkesztője, majd a párt feloszlatásáig parlamenti főtitkára volt.

2015. október 6-án életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád. A Magyar Köztársaság volt elnöke 1922. február 10-én született, ma lenne 95 éves.

Göncz Árpád író, műfordító, a harmadik Magyar Köztársaság első államfője, „Árpi bácsi” 1922. február 10-én született Budapesten. A Werbőczy Gimnáziumban érettségizett, és 1944-ben a Pázmány Péter Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Politikai pályáját a Kisgazdapártban kezdte: az ifjúsági szervezet elnöke, a Nemzedékek című lap főszerkesztője, majd a párt feloszlatásáig parlamenti főtitkára volt. Az ’56-os forradalom idején Göncz Árpád a Magyar Parasztszövetség tagja lett, novembertől részt vett a Magyar Demokratikus Függetlenségi Mozgalomban. Egy év múlva letartóztatták, 1958 augusztusában a Bibó-per egyik vádlottjaként előbb halálra, majd életfogytig tartó börtönre ítélték. 1963-ban amnesztiával szabadult.

1965-től szabadfoglalkozású íróként, műfordítóként dolgozott. Ő fejezte be Tolkien regényének, a Gyűrűk urának a fordítását, az ő közreműködésével jelent meg magyarul például Arthur C. Clarke Űrodüsszeia, Colleen McCullough Tövismadarak című kötete. Göncz Árpád 1988-ban tért vissza a politikai életbe: alapító tagja volt a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, az SZDSZ-nek előbb ügyvivője, majd országos tanácsának tagja lett. Rövid ideig a Magyar Írószövetség elnöki tisztét is betöltötte. 1990. augusztus 3-tól 2000. augusztus 3-ig a Magyar Köztársaság államfője. E poszton mindvégig a politikusi népszerűségi listák élén állt. Mandátuma lejárta után Göncz Árpád visszavonult a politikától.

Tovább...


A cikk eredetije: Ma lenne 95 éves Göncz Árpád


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges