A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Legyünk végre tökösek! – Gőgös Zoltánnak vidéken nem kell GPS

via 168 Óra Online

2017. február 20. 11:18 | 0 hozzászólás

Évente hetvenezer kilométert tesz a kocsijába Gőgös Zoltán, a Budapest határain túl leggyakrabban felbukkanó szocialista politikus. Hetente legalább kétszer mozdul ki a fővárosból: kisvárosokban és falvakban kampányol, személyes problémákat próbál megoldani, sajtótájékoztatót, lakossági fórumot tart. Olykor kaszál, kombájnt vezet, disznót vág. Elkísértük egy Gyöngyös-környéki turnéjára az MSZP elnökhelyettesét.

Rövid nap lesz, közli Gőgös Zoltán, amint kilép a képviselői irodaházból. Dél van, ritkán fordul elő, hogy ilyenkor induljon el vidékre, általában egész napos kiruccanásokat szokott tartani. Az új kocsijával megyünk. Már amennyire új: egy hétéves Toyota Avensis, januárban cserélte le a régi SuperB-jét. A Skodában 310 ezer kilométer volt, a japán gépben 45 ezer van, sikeres vétel volt. Év végére ez is túl lesz a százezren, legalábbis, ha Gőgös tartja a szokásos tempóját, az évi 70 ezer kilométeres átlagot. Nem a pápai hazautazások lökik meg a kilométerórát, hanem a heti kétszeri vidéki turné. Az MSZP elnökhelyettesének nincs egyéni körzete, szakpolitikusként és pártvezetőként az egész ország a területe.

– Általában helyi rendezvényekre, aktuális eseményekre kapok meghívót, igyekszem ezek köré még legalább három-négy programot szervezni. Sajtótájékoztatót, lakossági fórumot, személyes találkozókat. Nagyjából 15-20 olyan ügy van országszerte, amelyekbe belefolytam, ezekre a helyekre rendszeresen visszajárok, tartom a kapcsolatot az érintettekkel. És mindig akadnak egyéni problémák, nem csak agrártémában, ezekben is megpróbálok segíteni, ha már valaki megtisztelt azzal, hogy hozzám fordult.

Gőgös az egyetlen szocialista politikus, aki fölrakta a mobilszámát az MSZP honlapjára. Nem bánta meg, pedig ezzel kitette magát annak, hogy bárki bármikor ismeretlenül is felhívhatja. Meglepő, hogy nem kap gyalázkodó hívásokat. (A kemény beszólásokat a Facebook-oldalán gyűjti be, amit szándékosan nem moderál, de a szalonképtelen kommentekre azért szokott reagálni.) A legkülönbözőbb panaszokkal szokták megkeresni. Valaki csak tanácsot kér: eladja vagy inkább bérbe adja a termőföldjét; más azt kérdezi, mit tegyen, ha lopják a fát az erdejéből; akad, aki az állami földpályázatok nyerteseire panaszkodik; mások ingatlanátírás miatt kérik a tanácsát. Sokan fordulnak hozzá azzal, hogy segítsen nyilvánosságra hozni helyi korrupciós ügyeket, de amikor dokumentumokra vagy tanúvallomásra lenne szükség a felderítéshez, inkább visszatáncolnak.

– Van egy állandó, nem hivatalos fogadóórám is: minden pénteken reggel hétkor kimegyek vásárolni a pápai piacra. Ezt a környéken észben tartják az emberek, rengetegen ilyenkor keresnek meg a gondjaikkal. Sokan a környékbeli falvakból direkt péntek reggelre időzítik a városi bevásárlást, hogy találkozzanak velem. Nagyjából másfél-két óra, amíg végigérek a piacon.

Vidéken érzik, hogy Gőgös közülük való, a rendezvényeken rendre meg is szokták kérni, hogy vegye le a zakót, tűrje fel az ingujjat, és segítsen.

– Nem ijedek meg a disznóvágástól, bármelyik fázisba beszállok a megszúrástól a kolbásztöltésig. De volt, ahol kézi kaszálásból vizsgáztattak, máskor traktort kellett vezetnem, egyszer egy kombájnt is, de rávettek már favágásra meg tehénfejésre is. Falun engem nem is politikusnak néznek, hanem vidéki gazdának, esetleg agrárszakembernek. Egy városi politikushoz képest persze előnyben vagyok a terepen, mert nem kell segítség, hogy megértsem az emberek konkrét problémáit.

Beérünk Gyöngyösre, Gőgös bekapcsolja a GPS-t. Csak városon belül használja, amúgy a fejében van Magyarország térképe, ahhoz nincs szüksége segítségre, hogy bármelyik településre odataláljon. Mobillal fizeti a parkolást, meséli, múlt héten az egyik városban elfelejtette elküldeni a lezáró SMS-t, ott is hagyott 1700 forintot. Ez az ő sara, nincs benne a költségtérítésben.

Tovább...


A cikk eredetije: Legyünk végre tökösek! – Gőgös Zoltánnak vidéken nem kell GPS


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges