A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kuncze Gábor: most is az ország sorsa a tét

via Népszava Online

2017. április 19. 10:52 | 0 hozzászólás

A világban sokáig mi voltunk a példa arra, hogyan kell demokráciát építeni vér nélkül.

Most avítt eszmék ülnek tort fölöttünk, szétlopják az országot, tombol az össznépi hazudozás, az emberek hülyítése - fogalmaz Kuncze Gábor. Az egykori SZDSZ volt elnöke borúsnak látja a közeli jövőt, szerinte ahogyan a rendszerváltáskor, most is az ország sorsa a tét, csak most nem rendszert kell váltani, hanem azokat, akik elrontották ezt a rendszert.

- Kövér László, Gyurcsány Ferenc és ön is Pápán született. A politikában számít, ha valaki valakinek a földije?

- Négyéves voltam, amikor elköltöztünk Pápáról, akkor még Kövér és Gyurcsány nem élt. De a kérdésére válaszolva: nem volna szabad, hogy a földiség, a kollégiumi szobatársság, a footsall-csapattagság számítson. Ugyanakkor látható, hogy a mai politikában ezek előnyt élveznek; stadionok, pozíciók születnek ennek nyomán, és a legkevésbé sem érdekli a honatyákat, hogy a közpénzből való adakozásnak más látja kárát.

- A mai garnitúra jó része a pólyában kezdte tanulni a politikát. Ön nem készült politikusnak, 1990-ben még egy hazai nagyvállalat gazdasági vezetője volt.

- A korábbi rendszerben nem érdekelt a politika. A rendszerváltáskor azonban úgy éreztem, hogy akinek ehhez köze van, az már nem élt hiába. Az előzményekhez tartozik, hogy 1989-ben a lakóhelyemen, Tökölön megalakítottuk a Falufórum nevű szervezetet, ahol olyanok jöttek össze, akik addig nem vettek részt a község életében, de kiderült róluk, hogy vannak elképzeléseik a világról, az országról, a jövőről. A Falufórumban ott voltak a helyi SZDSZ-esek is, ők kértek fel, hogy, akkor még pártonkívüliként, induljak a szigetszentmiklósi körzet országgyűlési képviselő-választásán. Igent mondtam, mert végiggondoltam, hogy most ki lehet szakadni a nihilből, amiben éltünk, és létrehozhatunk egy demokratikus, sikeres országot.

Tovább...


A cikk eredetije: Kuncze Gábor: most is az ország sorsa a tét


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges