A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A kormány emberei elfoglalhatják a bíróságokat

via Gépnarancs

2017. július 31. 10:13 | 0 hozzászólás

Az igazságügyi minisztérium javaslata szerint nagyobb eséllyel lehetne bíró kormánytisztviselőből, mint abból, aki évekig annak készült.

Az elmúlt hetekben komoly tiltakozást és egy uniós kötelezettségszegési eljárást is kiváltott az, hogy a lengyel kormány saját embereit ültetné a bírósági vezetők helyére. Hasonló tervet a magyar kormány is megfogalmazott – írja a 444.

2016 nyarán a Fidesz megpróbálta különbíróságokra szervezni a gazdaságilag vagy politikailag számára fontos ügyeket. A dologból botrány lett, a kormány látszólag visszalépett.

Most a bírói kinevezések rendszerét alakítanák át. Minisztériumi alkalmazottakból, kormánytisztviselőkből csinálnának bírákat.

„A kormányzat nem bírákkal kívánja feltölteni a 2018-tól startoló új bíróságokat, hanem a közigazgatásból érkező, a hatalomhoz lojális hivatalnokokkal.”

Így jellemezte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) legújabb javaslatát T., aki hosszú ideje dolgozik a magyar igazságszolgáltatásban. 2018. január 1-től, tehát még a jövő évi választások előtt belenyúl a bírósági rendszerbe a kormány. Azt eddig nem lehetett tudni, hogy a változtatásokkal egy időben a Fidesz egy miniszteri rendeleten keresztül kísérletet tesz arra, hogy a saját embereit nyomja be az igazságszolgáltatásba.

Tovább...


A cikk eredetije: A kormány emberei elfoglalhatják a bíróságokat


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges