A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ki fizeti a 3-as metrót?

via Index

2016. július 22. 11:11 | 0 hozzászólás

A napokban sorjáztak az állítások és cáfolatok arra, hogy az unió támogatja-e a 3-as metró 140 milliárd forintos felújítását, ha igen, akkor mennyivel, ha pedig nem, akkor ki fizet helyette és miből. Utánanéztünk, hogy áll a helyzet.

A legfontosabb elhangzott állítások:

Nem lesz a metrófelújításra uniós forrás. Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani.

– mondta Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az EU örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában, 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak.

– jelentette ki Tarlós István főpolgármester.

Kiderült, a kormány még be se nyújtotta a finanszírozási igényt a 3-as metróra az Európai Bizottságnál, de még be fogják nyújtani. Jelenleg a 2014-es közlekedési programmegállapodás van Brüsszelben, amiben alig volt fővárosi fejlesztési igény. Mint ismeretes, 2014-től datálódik a Tarlós-Lázár háborúnak nevezett politikai konfliktus a főváros és a kormány között, ugyanis Lázár volt az, aki lehúzta a listáról a fővárosi projekteket.

Ezt egyfelől akkoriban Brüsszel is nehezményezte, másfelől Tarlós is beleállt a harcba. Ennek eredménye az lett, hogy 2015 márciusában a kormány elfogadta, hogy a támogatási lista kibővüljön 340 milliárd forint értékű fővárosi beruházással. Közöttük a legnagyobb falattal, a 125 milliárdos metrófelújítással. Sokan Tarlós győzelmeként értékelték a lista módosítását, igaz, ez a lista hivatalosan még nincs Brüsszel előtt.

Tovább...


A cikk eredetije: Ki fizeti a 3-as metrót?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges