A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Kell még egy kis idő – Karácsony Gergely: Jó szándékú vagyok

via 168 Óra Online

2017. augusztus 7. 09:49 | 0 hozzászólás

Elfogadja Botka László invitálását, és elmegy az ellenzéki választási szövetségről szóló tárgyalásra Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Még azt sem tartja kizártnak, hogy ez a szövetség létrejöhet, de egyelőre kitart amellett, hogy a kis pártoknak kell összefogniuk, így több kormányváltó szavazót tudnak majd az urnákhoz vinni.

– Botka bírálta a jószándékú balekokat, akik háromfajta pólust akarnak létrehozni az ellenzéki oldalon. Magára vette?

– Nem. Ebből is látszik, hogy milyen jószándékú vagyok.

– A szocialisták miniszterelnök-jelöltje szerint a kis pártok szövetségével nem lehet győzni.

– Pedig nagyon jó lenne az országnak, ha az új pólus létrejönne. Először öt éve szerepeltem a 168 Óra címoldalán ezzel, nálam ez nem egy kósza ötlet, hanem régóta vitt stratégia. 2010-ben összeomlott a korabeli magyar pártrendszer és az a gazdasági-társadalmi modell, amit az akkori baloldal képviselt. Pozitív fordulat, hogy most megjelent egy szocialista miniszterelnök-jelölt, aki szakítani akar a múlttal. A politika megújítását célzó erők nem a létező pártokon belül alakultak ki, hanem új for­­má­­ció­­­­kat hoztak létre – előbb az LMP-t, aztán az Együttöt, most a Momentumot. Ám ezek a hullámok külön-külön nem eredményeztek gátszakadást. Pedig a kormányváltáshoz az kellene.

– Három egyszázalékos párt szövetsége hogyan éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges 15 százalékot– Botka választási szövetségbe hív minden ellenzéki pártot, úgy véli, egy nagy szövetségben többre mennek.

– Az udvarlásnak azért vannak szebb formái annál, mint amit a szegedi polgármester barátom a balekozással megvalósított. Együttműködéspárti vagyok. Drukkolok annak, hogy a Botka-projekt sikeres legyen. Ma azok a bizonytalan szavazók, akiken a kormányváltás múlik, elérhetetlenek a jelenlegi pártok számára. A régi pártok nem elég hitelesek, az újak nem elég erősek. Az alacsony elutasítottságú és a legnépszerűbb ellenzéki politikusokat a soraik között tudó szervezetek, az Együtt, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum külön-külön nem tudják megszólítani a mély depresszióban lévő bizonytalanokat. De ha szövetséget, együttműködést tudnának felmutatni, akkor az valóban gátszakadást idézne elő. Az MSZP-nek és a DK-nak is érdeke, hogy mi azokat is elvigyük szavazni, akiket ők nem tudnak.

Tovább...


A cikk eredetije: Kell még egy kis idő – Karácsony Gergely: Jó szándékú vagyok


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges