A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hogyan lesz érvénytelenből érvényes voks?

via Népszava Online

2016. szeptember 20. 11:51 | 4 hozzászólás

Útmutatót is kiadott az október 2-ai kvótanépszavazáshoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, amely szemlélteti, mi számít érvényes vagy érvénytelen szavazatnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azonban a kiadvány törvénysértő, mivel az érvénytelen voksokat is érvényessé akarja tenni. Molnár Csaba DK-alelnök úgy fogalmazott: egyre több elkeseredett kísérletet látnak a kormány részéről arra, hogy megpróbálják érvényessé tenni az "orbáni álnépszavazást". Az NVI segédlete szerinte "egészen elképesztő szavazatszámlálási utasításokat fogalmaz meg". Molnár kifejtette, a segédlet alapján szinte lehetetlen érvénytelenül szavazni, mert a nyilvánvalóan teljesen érvénytelen voksokat is érvényesnek, ráadásul "érvényes nemnek kell tekinteni". A képviselő a segédletből három, az érvényes nem szavazatokat bemutató példát emelt ki.

Az egyiken az igen és a nem mellett is látható iksz, de az igen karikájában nem metszik egymást a vonalak. A másikon az egész lapot áthúzták, de a két vonal a nem karikában metszi egymást, míg a harmadik, összefirkált szavazólapon az igenhez pipát, a nemhez keresztet tettek. Úgy vélte, hogy ezek alapján az ellenzéki szavazók számára az egyetlen eredményes módszer a távolmaradás. Erre reagálva az iroda közölte, a segédletük csupán a jogviták eldöntését segíti. Az MSZP is bemutatta tegnap a népszavazás elleni plakátkampányát, amellyel távolmaradásra szólítják fel a választóikat. Molnár Gyula pártelnök a Nyugati téren úgy fogalmazott, "csak a le nem adott szavazatot nem lehet manipulálni".

Tovább...


A cikk eredetije: Hogyan lesz érvénytelenből érvényes voks?


Hozzászólások


anna
10 hónapja

Hihetetlen infót kaptam. Van olyan település (falu) a környéken, ahol a fideszes önkormányzat emberei járják a házakat és aláíratják, hogy mennek szavazni és nemmel szavaznak. Ez vajon minek minősül?

kirschner képe

kirschner
10 hónapja

Nem kell visszatérni azoknak az időknek. El sem múltak.

Treszkes képe

Treszkes
10 hónapja

Ne is emlegesd! Lassan az az időszak tér vissza

kirschner képe

kirschner
10 hónapja

A  kék cédulákat nem akarják alkalmazni? Egyszer már bevált.