A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Hogyan lesz érvénytelenből érvényes voks?

via Népszava Online

2016. szeptember 20. 11:51 | 4 hozzászólás

Útmutatót is kiadott az október 2-ai kvótanépszavazáshoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, amely szemlélteti, mi számít érvényes vagy érvénytelen szavazatnak.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint azonban a kiadvány törvénysértő, mivel az érvénytelen voksokat is érvényessé akarja tenni. Molnár Csaba DK-alelnök úgy fogalmazott: egyre több elkeseredett kísérletet látnak a kormány részéről arra, hogy megpróbálják érvényessé tenni az "orbáni álnépszavazást". Az NVI segédlete szerinte "egészen elképesztő szavazatszámlálási utasításokat fogalmaz meg". Molnár kifejtette, a segédlet alapján szinte lehetetlen érvénytelenül szavazni, mert a nyilvánvalóan teljesen érvénytelen voksokat is érvényesnek, ráadásul "érvényes nemnek kell tekinteni". A képviselő a segédletből három, az érvényes nem szavazatokat bemutató példát emelt ki.

Az egyiken az igen és a nem mellett is látható iksz, de az igen karikájában nem metszik egymást a vonalak. A másikon az egész lapot áthúzták, de a két vonal a nem karikában metszi egymást, míg a harmadik, összefirkált szavazólapon az igenhez pipát, a nemhez keresztet tettek. Úgy vélte, hogy ezek alapján az ellenzéki szavazók számára az egyetlen eredményes módszer a távolmaradás. Erre reagálva az iroda közölte, a segédletük csupán a jogviták eldöntését segíti. Az MSZP is bemutatta tegnap a népszavazás elleni plakátkampányát, amellyel távolmaradásra szólítják fel a választóikat. Molnár Gyula pártelnök a Nyugati téren úgy fogalmazott, "csak a le nem adott szavazatot nem lehet manipulálni".

Tovább...


A cikk eredetije: Hogyan lesz érvénytelenből érvényes voks?


Hozzászólások


anna
1 éve

Hihetetlen infót kaptam. Van olyan település (falu) a környéken, ahol a fideszes önkormányzat emberei járják a házakat és aláíratják, hogy mennek szavazni és nemmel szavaznak. Ez vajon minek minősül?

kirschner képe

kirschner
1 éve

Nem kell visszatérni azoknak az időknek. El sem múltak.

Treszkes képe

Treszkes
1 éve

Ne is emlegesd! Lassan az az időszak tér vissza

kirschner képe

kirschner
1 éve

A  kék cédulákat nem akarják alkalmazni? Egyszer már bevált.