A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Európa megelégelte Orbánt

via Népszava Online

2017. április 6. 10:38 | 0 hozzászólás

"Meg kell állítani Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök darabonként adja el a magyar demokrácia alapköveit" - jelentette ki Gianni Pittella, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője tegnap Strasbourgban egy sajtótájékoztatón, amelyet a CEU és a magyarországi civil szervezetek sorsa miatt aggódó parlamenti frakciók tartottak, s amelyen felszólították az Európai Néppártot: vesse ki soraiból Orbánt és pártját. Manfred Weber néppárti frakcióvezető telefonon tárgyalt CEU rektorával, Michael Ignatieff-fel, majd este képviselőtársaival is, végül közölte: "az Európai Néppárt bármi áron megvédi a gondolkodás, a kutatás és a szólás szabadságát".

A baloldal kezdeményezésére a magyarországi helyzetről és a felsőoktatási törvény friss módosításáról fog vitatkozni az EP április végi plenáris ülésén - jelentette be Gianni Pittella szocialista frakcióvezető, aki szerdán többedmagával tartott sajtótájékoztatót Strasbourgban a CEU-törvényről. Az Orbán-rezsimet rendszeresen bíráló szocialisták, liberálisok, zöldek és szélsőbaloldaliak mellett ezúttal a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a tagja is megjelent a Közép-Európai Egyetem sorsa miatt aggódó képviselők között. De a lengyel Roza Thun nem a Néppárt, hanem csak a lengyel ellenzéki Civil Platform nevében beszélhetett. Ugyanakkor Thun állította: a Néppárt nem huny szemet a problémák fölött, többen mélységesen aggódnak a magyarországi és a lengyelországi helyzet miatt. "Volt kommunista országból jött polgárokként jól ismerjük a független intézmények és a civil szervezetek elleni támadásokat" - hangsúlyozta. Szerinte a Néppártnak a saját soraiban is meg kell védenie az EU értékeit.

"Meg kell állítani Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök darabonként adja el a magyar demokrácia alapköveit" - jelentette ki Pittella. Egyúttal aláhúzta, az uniós parlamentnek reagálnia kell az Európai Unió alapértékei ellen indított súlyos magyar támadásokra. Kiemelte, Orbán és pártja ellen irányul minden kritika, nem a magyar polgárok ellen. Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának ki kell állnia a szabadság, a demokrácia, az oktatás és a magyar kultúra mellett.

Tovább...


A cikk eredetije: Európa megelégelte Orbánt


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges