A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Célkeresztben a trafikbotrány

via Népszabadság Online

2013. június 11. 10:26 | 0 hozzászólás

Úgy tűnik, megint nő az érdeklődés a közvetlen demokrácia iránt. Legalábbis erre utal a népszavazásdömping. Az OVB-t ellepték a népszavazás-kezdeményezések, amelyek többsége a trafikbotránnyal foglalkozik.

Népszavazási dömping van: az Országos Választási Bizottság (OVB) csak a legutóbbi két ülésén harminc kezdeményezésről tárgyalt – és utasította vissza azokat –, miközben tavaly egész évben összesen csak ötven körüli aláírásgyűjtő ívet nyújtottak be hitelesítésre, amúgy hasonló eredménnyel. Igaz, a mostani próbálkozások zömében néhány magánszemélyhez köthetők, és gyakran elég komolytalannak tűnnek, mindazonáltal jelzik, hogy az embereket mi foglalkoztatja annyira, hogy az OVB-hez forduljanak.

Ezúttal leginkább a trafikbotrány csapta ki a biztosítékot. „Egyetért-e ön azzal, hogy minden egyes, Magyarországon forgalomba hozott dohánytermék csomagolásán szerepeljen a következő felirat: »TRAFIKMUTYI MIATT NE VEGYEN DOHÁNYTERMÉKET!«?” – ezt a kérdést bocsátotta volna népszavazásra egy magánszemély. Az OVB a napokban úgy döntött, hogy e kezdeményezés nem felel meg az egyértelműség – amúgy sokat vitatott és szintén nehezen megfogható – követelményének. A testület szerint a kérdésben szereplő „trafikmutyi” kifejezés értelmezése bizonytalan, tartalma homályos, így „a választópolgár számára nem lenne egyértelmű, hogy pontosan milyen tartalmú kezdeményezést támogatna aláírásával”. Az OVB úgy látja, nem derül ki az sem, hogy „a dohánytermékeken jelenleg egészségügyi szempontból kötelezően feltüntetendő figyelmeztető feliratok mellé vagy azok helyett kellene-e elhelyezni a kezdeményezésben szereplő mondatot”.

Ugyanez a kezdeményező még tovább is menne, és a „Nyilvános koncessziós pályázati kiírás dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére” című pályázattal kapcsolatos valamennyi iratot nyilvánosságra hozná, a döntéseket pedig megsemmisítené. Az OVB szerint ezekről sem lehet népszavazást tartani, mert e kérdéskör „nem tartozik az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe”. A koncessziós szerződés megkötésére ugyanis a miniszter jogosult, így a testület arra a következtetésre jutott, hogy a parlamentnek arra, illetve az iratok nyilvánosságára már semmilyen befolyása nem lehet.

Az indítványozó fantáziája ezután erősen meglódult, és mindjárt húsz év börtönnel fenyegetné azt, aki koncessziós szerződést kötött és valamely pártnak támogatást adna. Az OVB ezt szükségtelen és aránytalan, a büntetőjog alkotmányos céljaival összeegyeztethetetlen szankciónak találta, így a kérdőív hitelesítését megtagadta. A bizottságnak az az ötlet sem tetszett jobban, amely szerint a trafikosokkal kellene megfizettetni a dohányzás káros hatásai miatt megbetegedett emberek kezelési költségeinek a felét. Ez a testület szerint a tulajdonhoz való jog korlátozását jelentené.

Tovább...


A cikk eredetije: Célkeresztben a trafikbotrány


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges