A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

“Az egész magyarországi zsidóság csalódott” – interjú Heisler András MAZSIHISZ-elnökkel

via Zárójel

2017. július 17. 09:57 | 0 hozzászólás

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megkésve ugyan, de beleállt az Orbán-kormány bírálatába a gyűlölet- és antiszemitizmus-keltő kampánya miatt.

Heisler Izraelben tárgyal a történtekről

Heisler András a héten Izraelbe utazott, ahol az izraelinfo.com készített vele villáminterjút. Arról, hogy csalódottnak érzi-e magát azok után, hogy Netanjahu elnök véleménye merőben más a magyar helyzetről, így válaszolt:

“Nagyon csalódottak voltunk, amikor kijött az Izraeli Külügyminisztérium Amrani nagykövetet módosító állásfoglalása. Az egész magyarországi zsidóság csalódott volt.”

Látogatása során alkalma volt Jeruzsálemben magas szintű tisztségviselőkkel tárgyalni, akiknek elmondta mindezt. Arról, hogy mivel magyarázták az érthetetlen véleményváltoztatásukat, annyit mondott, hogy

“A miniszterelnök vezető politikai tanácsadójával beszélgettem. Nagyon őszintén feltártam a gondjainkat, nem udvarias protokoll-beszélgetés volt. Mindemellett és függetlenül a beszélgetéstől fontosnak tartom kijelenteni, hogy politikailag láthatóan fontos Izraelnek is a budapesti Netanjahu-Orbán találkozó. Izraelnek a Visegrádi Négyek, mint Európai Uniós országok támogatása miatt, Magyarországnak pedig a politikai legitimitás emelése miatt fontos. Egyrészt magyar állampolgárként, másrészt zsidó emberként várjuk a találkozót.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte várható-e hasonlóan kirekesztő, antiszemita plakátkampány Orbán Magyarországán, így felelt:

“Antiszemita plakátkampány nem lesz, minden más lesz, mert bonyolult az élet, nem várok semmi véglegeset. Ez a plakátkampány rossz irány volt, mi ennek hangot adtunk mikor igyekeztem egyenesen fordulni a miniszterelnök felé. Levelében hamar válaszolt nekem.”

Tovább...


A cikk eredetije: “Az egész magyarországi zsidóság csalódott” – interjú Heisler András MAZSIHISZ-elnökkel


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges