A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

„Apám mindig azt mondta, azért ver, hogy rendes ember legyen belőlem”

via HVG

2017. június 13. 09:31 | 0 hozzászólás

Anyja legfeljebb vigasztalta, de nem védte, miközben apja rendszeresen verte, ő pedig jó ideig úgy hitte, mindez azért történik, mert rossz, kezelhetetlen gyerek

Babity Máriának mára, ha nem is nyomtalanul, de begyógyultak a sebei, és a gyermekbántalmazás témakörében írta a doktori disszertációját.

„Nem emlékszem, mikor vert meg először. Eleinte csak pofonokat kaphattam, anyám szerint ekkor hároméves lehettem. A szíj, bot később jött.

Nevelési célból kezdett el ütni, legalábbis ez volt a magyarázat.

Hogy majd móresre tanít. ’Inkább ő pofozzon, mint az élet’ – mondta. Utólag azt gondolom, néha inkább a haragját vezette le rajtunk, vagy a fene tudja” – meséli Mária, aki ezt a történetét sokáig magában tartotta, mígnem a kezébe került a Fegyelmezz! Megéri című könyv. Ebben konkrét gyakorlati tanácsok vannak, hogyan kell „helyesen” verni a gyerekeket.

„Elkeseredett voltam és dühös, hogy ma a legnagyobb könyvforgalmazók kínálatában ott lehet egy ilyen könyv. Találtam egy olyan blogoló anyukát a neten, aki leírta, hogy a könyv hatására kezdte el vesszővel verni a gyerekét. Ez volt, ami a saját emlékeimet is előhozta.” Egy éjszaka rátalált a Terézanyu pályázatra, és megírta, mit élt át gyerekkorában.

Majd ettől rendes ember leszek

Néhány nap múlva felhívták, hogy az írást beválasztották a legjobb harmincba. Megkérdezték, vállalja-e a történetet a nyilvánosság előtt. Elgondolkodott. Elsősorban szakmai dilemmái voltak. Pszichológusként már tartott előadásokat a gyerekbántalmazásról, de abba sosem keverte bele saját múltját. „Végül megbeszéltem a párommal és az öcsémmel, igazából akkor döntöttem úgy, hogy ez menni fog.”

Tovább...


A cikk eredetije: „Apám mindig azt mondta, azért ver, hogy rendes ember legyen belőlem”


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges