A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Ahol zsebre vágott kezű politikusokat is megtanítanának az illemre

via HVG

2017. július 17. 10:11 | 0 hozzászólás

„A leves kóstolása közben ne emelje magasra a könyökét” – adja ki az instrukciót az ebédelő hölgyek egyikének az oktató.

Az elit iskola neve: Institut Villa Pierrefeu (IVP), a helyszín a nyugat-svájci Montreux közelében lévő Glion kisváros. A most zajló intenzív, kizárólag nők részére indított nyári tanfolyamon 30 hölgy vesz részt 14 országból. A tantárgyak: általános női illemtan, viselkedéskultúra, egy ebéd vagy vacsora megszervezése, a személyzet irányítása, a virágok kiválasztása és elhelyezése. Ezt az iskolát az ötvenes évek elején alapította a jelenlegi igazgató asszony mamája. Viviane Neri 1972-ben vette át édesanyjától az intézmény vezetését.

Kik a jelenlegi hallgatók?

A diákok közül sokan uralkodócsaládok vagy politikai dinasztiák női tagjai. De vannak az üzleti világból érkezett ambiciózus, nem arisztokrata hölgy hallgatók is, akik rájöttek: itt olyan általános tudást szerezhetnek meg, ami egész karrierjükre kedvezően hathat. Ezért hajlandók áldozatot hozni. Ugyanis a most zajló kéthetes nyári intenzív tanfolyam részvételi díja potom 30 ezer svájci frank

A hallgatói csoport legfiatalabbja 18, a legidősebb 50 éves. AZ IVP-t vezető Viviane Neri elmondta az AFP-nek, hogy korábban több ilyen, kizárólag nők részére fenntartott intézmény is működött és virágzott Svájcban. De az 1968-as diáklázadások, a női egyenjogúság kiharcolásáért indított mozgalmak sok mindent megváltoztattak. Persze a női illemtaniskolák, bár egyre kisebb számban is, azért még működtek. Igaz, a beiratkozó hölgy azt füllentette a barátainak, hogy intenzív nyelvtanfolyamra megy Svájcba, és nem illemtankurzusra. Mára viszont csak az IVP maradt talpon, ez az utolsó és egyetlen nőknek jó modort tanító intézmény. Pedig Viviane Neri szerint nem ártana, ha például a sajtó munkatársai is képeznék magukat ezen a téren.

Tovább...


A cikk eredetije: Ahol zsebre vágott kezű politikusokat is megtanítanának az illemre


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges