A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A lex CEU több ponton sérti az alkotmányos alapjogokat, Áder nem írhatja alá!

via Kettős Mérce

2017. április 5. 11:33 | 0 hozzászólás

A felsőoktatási törvény módosítása - egyszerűbb nevén a lex CEU - március 28. napján jelent meg a parlament honlapján, eredetileg április 5-én került volna megvitatásra, de ezt előrehozták április 3-ra, sürgősségre hivatkozva.

Indokolásról nem tudunk, vélhetően nem volt, hiszen semmi nincs, ami indokolhatná, de ez nem zavarta a kormánypárti képviselőket, simán megszavazták.  A következő kérdés, hogy Áder kihirdeti-e a törvényt, avagy az Alkotmánybírósághoz fordul. Amint alább kifejtem, minden oka megvan rá, hogy az utóbbit tegye. A törvény ugyanis sérti a törvény előtti egyenlőség, valamint a visszaható hatály tilalmának elvét.

A tervezet megjelenése óta nagy a társadalmi felzúdulás, hiszen aki értőn olvassa, annak nem lehet kétséges - mint ahogy ezt Palkovics úr oktatási államtitkár is elismerte - hogy a módosított szöveg, bár általában a külföldi egyetemek magyarországi működésére vonatkozó általános szabályokat tartalmaz, számos eleme a jelenleg itt működők közül kizárólag a CEU-t érinti.  Ezek közül igen jellemző, bár messze nem a legfontosabb a névazonosságról szóló (nem lehet a két összekapcsolódó intézmény neve azonos, a Central European University (rövidítve CEU) valamint a Közép Európai Egyetem.)  

Nagy a nemzetközi tiltakozás, beleértve az USA külügyi hatóságait is. A CEU ugyanis New York államban került bejegyzésre. Tiltakozott nem kevés Nobel díjas és legalább másfélszáz ilyen díjjal nem rendelkező, de a nemzetközi tudományos életben magasan kvalifikált tudós.  Számos külföldi sajtótermékben bírálták a kontinens egyik legmagasabban jegyzett egyetemének ellehetetlenítését célzó szabályokat (a nemzetközi ranglista 147. helyén áll, magyar egyetem jelenleg az első ötszázban sincs benne) Tiltakozik a magyar tudományos világ és a felsőoktatás számos képviselője, egész karok, egyetemek, civilek. A vasárnapi tüntetésen is igen sokan voltak jelen, főként fiatalok, ami ritka jelenség tüntetéseken.  Egyelőre kormányzati válasz nincs, bár a miniszterelnök március 31.-ei rádióinterjújában arra hivatkozott, hogy nem tűrhetjük a csalást. Azt állította, hogy négy-öt évenként felülvizsgálják a külföldi egyetemeket (valójában ez volt az első) mindenféle csalást találtak, de erre semmi konkrétumot nem tudott mondani.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: A lex CEU több ponton sérti az alkotmányos alapjogokat, Áder nem írhatja alá!


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges