A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Lázár szerint, aki MSZMP-tag volt, az csak akadályozta a...

via Ténytár blog

2017. március 20. 10:20 | 0 hozzászólás

A kormánypárt tele van volt MSZMP-és tagokkal sőt, még képesek voltak anno egy III/II-es tisztet rendészeti államtitkárnak is kinevezni. Az pedig, hogy a rendszerváltás előtti sötét ügyek még mindig nem tisztázódtak, az bőven a Fidesz sara: már 7 éve ők vannak hatalmon, és ahol csak lehetett, akadályozták a múlttal való szembenézést.

A miniszterelnökséget vezető miniszter Hódmezővásárhelyen elhangzott beszédét teljesen hiteltelenné teszi, hogy miközben az Alaptörvénybe foglalták az MSZMP bűnösségét, a régi volt MSZMP-nek és csatolt részeinek fejesei ott ólálkodnak a Fidesz körül. A kormánypárt tele van volt MSZMP-és tagokkal sőt, még képesek voltak anno egy III/II-es tisztet rendészeti államtitkárnak is kinevezni. Az pedig, hogy a rendszerváltás előtti sötét ügyek még mindig nem tisztázódtak, az bőven a Fidesz sara: már 7 éve ők vannak hatalmon, és ahol csak lehetett, akadályozták a múlttal való szembenézést.

Lázár az Emlékpont „Kádár-huszárok és pártkatonák – Munkásőrök Hódmezővásárhelyen 1957-1989” című kiállításának megnyitóján beszélt arról, hogy szerinte álvita folyik az ügynökkérdésről, mivel nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés. Azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották. A miniszter arra is emlékeztetett beszédében, hogy néhány hónapja Budapest utcáin, óriásplakátokon kikerült 1956 hőseinek a neve, így reményét fejezte ki, hogy egyszer a gyilkosok neve is felkerül a falakra.

A „reményét fejezi ki” elég érdekes szavak annak fényében, hogy már 7 éve ők vannak hatalmon, és ebben a témában mindig is megvolt-meglenne a kétharmados többségük, hogy a tisztázásra kerüljenek a rendszerváltás előtti sötét ügyek. Lázár szerint álvita ide, vagy oda, de az tény, hogy ahol csak lehetett, pártja idáig csak akadályozta a múlttal való szembenézést. A rendszerváltás óta mindig is közbeszéd tárgyát képezte az ügynökakták esetleges nyilvánosságra hozatala. A keleti térségben lévő országokban sem oldották meg teljesen az ügynökmúlttal való szembenézést, hozzánk képest azonban mindenhol sokkal előrébb járnak. Jelenleg mi ott tartunk, hogy a Fidesz az egyetlen parlamenti párt, amely látványosan elzárkózik az ügynökakták nyilvánosságra hozatalától.

Orbánék már sokadik alkalommal szavazták le azt, hogy az országgyűlés egyáltalán tárgyaláskörbe vegye az ügynökakták nyilvánosságra hozataláról szóló törvényjavaslatot. Persze, ha a Fidesz nagyon szerette volna, a kétharmados többségét felhasználva, egyszer és mindenkorra már 2010-ben rendezhette volna az ügynökkérdést. Mégis az elmúlt hét évben a kormánypárt ott gáncsolta el az egész ügyet, ahol csak tudta.

A Fidesz egyik első lépése volt, hogy megszüntette a titkosított mágnesszalagok feldolgozását felügyelő Kenedi-bizottságot, azzal az indokkal, hogy a kormány „dolgozik” egy törvénytervezeten, amely nyilvánosságra hozná az ügynöklistákat, így „okafogyottá” vált a Kenedi által vezetett civil szakértői csoport. Ebből a törvényből aztán semmi nem lett, még tervezet sem érkezett a Fidesz részéről. Schiffer András 2012 februárjában terjesztette be saját javaslatát, amit akkor a kormánypárti frakciók döntő többsége leszavazott.  (Még az MSZP is támogatta Schiffer törvényjavaslatát, valószínűleg azért, mert aki korábban érintett volt a szocialisták közük az ügynökkérdésben, az már valószínűleg teljesen kikopott a párt vezetéséből.)

A Fidesz akkori frakcióvezetője, Lázár János 2012 tavaszán megígérte, hogy a kérdést a hamarosan megalakuló Nemzeti Emlékezet Bizottsága fogja rendezni, amely javaslatot fog tenni az ügynökakták feltárására. Még mindig várjuk az előrelépéseket az ügyben…

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Lázár szerint, aki MSZMP-tag volt, az csak akadályozta a...


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges