A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Költségvetés 2018 – Választás után megszorítás?

via Ténytár blog

2017. április 21. 09:58 | 0 hozzászólás

Az Indexen kiszivárgott dokumentumok alapján 2018-ban hiába lesz 4 százalék feletti gazdasági növekedés és keletkezik 1100 milliárd forinttal több adóbevétel, mint 2017-ben, a magyar államnak mégis össze kell húznia a nadrágszíjat, különben nem fog teljesülni a vállalt 1,8 százalékos hiánycél

Ez azzal magyarázható, hogy kormány bizonyos bevételi forrásokkal kapcsolatban túl optimistán számolt, és egyre több kormányzati intézmény fogalmaz meg még több pénzre igényt. 

Nem sokkal a dokumentum bemutatása után az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kategorikusan cáfolta, hogy kiigazításokra lenne szükség 2018-ban, arra azonban már nem adtak választ, hogy miben is tévedne a sajtó.  Nem sokkal ezután pedig egy táblázatot is közölt a sajtó, amelyben 250 milliárd forint többlethiánnyal számolnak 2017-hez képest. Ha lesz is megszorítás jövőre, arról biztosan majd a 2018-as választást követően döntenek, előtte inkább osztogatásra kell felkészülni.

A kiszivárgott anyag

Az Index.hu mutatta be azt a titkos NGM-es dokumentumot, amelyben azzal számolnak, hogy 2018-ban kiigazításokra lesz szükség annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés a kormány tervei szerint 4,3 százalék lesz, és a jobb gazdasági teljesítmény miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétele keletkezik az államnak. Az NGM jelenleg 3 százalékos hiánnyal számol, azonban az Európai Bizottságnak beadott konvergencia programban 1,8 százalékos hiányra tettünk vállalást. Ha tartani akarjuk a konvergencia programban rögzített hiánycélt, akkor 2018-ban közel 500 milliárd forintot kell valahonnan összespórolnia a kormánynak. 

Egy táblázat alapján azt is tudni lehet, hogy honnan jön össze a 3 százalékos hiány:

– Bár a nagyobb gazdasági növekedés, a több beruházás és a fogyasztási kiadás miatt 1109 milliárd forinttal több adóbevétel fog keletkezni, 2018-ban több egyszeri adóbevételtől is elesik majd az állam. A földárverések lezárultával kiesik egy nagyobb adóbevételi forrás, és a növekedési adóhitel miatt is 270 milliárd forint fog hiányozni a büdzséből. 

– A szociális hozzájárulási adó jövőre 2 százalékkal fog csökkenni, emiatt 170 milliárd forinttal kevesebb fog a büdzsébe érkezni. 

– A kisebb áfacsökkentések miatt tízmilliárdokkal kevesebb pénz fog bejönni. 

– Az uniós források lehívásának felgyorsulásával több önrészre lesz szükség 2017-hez képest. Emiatt a kiadások 207 milliárd forinttal fognak emelkedni.

Egyre több állami intézmény formál egyre több pénzre igényt, így a kiadások további százmilliárdokkal fognak emelkedni.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Költségvetés 2018 – Választás után megszorítás?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges