A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A klientúra haszna

via törökgáborelemez

2012. május 12. 09:33 | 2 hozzászólás

A kimondható név – ezzel a címmel írtam két hónappal ezelőtt itt a blogon arról, hogy a Simicska-Nyerges szerzőpáros meglepő módon egyre komolyabb figyelmet kap a közbeszédben. A tendencia azóta sem változott: amióta egy dokumentumból kiderült, hogy Simicska Lajos a több száz milliárdos állami megrendeléssel bíró Közgép tulajdonosa, az ellenzék egyre jelentősebb erőkkel tüzel.

Karácsony Gergely és Orbán Viktor eheti parlamenti szópárbaja után a Jobbik bejelentette, hogy vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az ügyben, ami, ha valóban létrejön, a ciklus egyik legérdekesebb politikai kísérlete lehet.

A történet sok irányból megközelíthető, ezek egy részéről már beszéltem, más kérdésekről – elsősorban a politikai hatásokról és következményekről – pedig majd ráérünk akkor, ha már látjuk, hogy az ellenzék képes-e erőt mutatni a kérdésben, és legalább a szükséges számú aláírás összegyűlik-e a bizottság létrehozásához. Most egy kicsit messzebb tekintenék, azt a kérdést feltéve, hogy vajon baj-e az, ha a politika preferál egyes vállalkozói csoportokat, és miképpen lehet elkerülni, hogy szinte kizárólag állami megrendelésekkel felduzzasztott cégek taroljanak a közbeszerzéseknél.

A jelenség nem új és nem is hungarikum: nem kétséges, hogy a legátláthatóbban működő politikai rendszerekben is van törekvés és példa a politikai és az üzleti világ összefonódására. A vállalkozók mindenhol keresik az állami megrendelések lehetőségét, a politikusok pedig figyelembe veszik azt a szempontot is döntéseiknél, hogy lehetőség szerint inkább a hozzájuk közelebb álló üzleti szereplőknek kedvezzenek. Mindez a dolgok normális rendjéhez tartozik, ha nem is mindig elegáns módon történik, de kétségtelenül sajátos – és feltárható - érdekek alapján értelmezhető. Sőt, ha a kedvezményezés például színtiszta patriotizmuson alapul (hazai vállalkozók helyzetbe hozása), akkor szerencsésebb helyeken akár teljes és tartós politikai konszenzus is kísérheti.....


A blogbejegyzés eredetije: A klientúra haszna


Hozzászólások

nyusziful képe

nyusziful
6 éve

Csak válaszolni szeretnék neked.Nem kioktatni.A kétharmad birtokában a Fidesz mindent megtehet.Persze lehetne kivonulni,üvölteni,hangoskodni,de értelme nem sok van.Ez a hatalom addig él és virul,amíg hatalomban tartja az állampolgár.A szocialisták csak egy töredék.Ha majd a választópolgár éhezik és fázik,nélkülöz,a gyermekeit el kell tartania,tanítattnia és nem lesz miből,akkor majd talán összefog a diktatúra ellen.A következő választásokig még rossz és még rosszabb lesz a helyzet és talán az eredményt hoz az összefogásbasn.A kiábrándult szavazók is csak töredék lesz.

egyutt képe

egyutt
6 éve

Miért van sötét Magyarországon?

- törökök elvitték  a holdat,

- oroszok a Csillagokat,

- önök a parlamentben pedig lopják a Napot...