A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

A hétvégén újabb súlyos csapás érte a magyar sajtószabadságot

via Ténytár blog

2016. október 10. 10:44 | 2 hozzászólás

Pont az újság felfüggesztésének a módja bizonyítja: az új tulajdonosi kör megtehette volna, hogy esetleg a jövőben kevesebb újságírót foglalkoztatnak, vagy éppen csak a netes-felületen működtetik tovább a médiumot, ezzel szemben egyik napról a másikra keresztbe tettek a mit sem sejtő szerkesztőségnek.

A hétvégén újabb súlyos csapás érte az egyébként is egyre szűkebb sarokba szoruló magyar sajtószabadságot. Az, hogy tisztán politikai döntés született, nem pedig „racionális gazdasági lépés”, pont az újság felfüggesztésének a módja bizonyítja: az új tulajdonosi kör megtehette volna, hogy esetleg a jövőben kevesebb újságírót foglalkoztatnak, vagy éppen csak a netes-felületen működtetik tovább a médiumot, ezzel szemben egyik napról a másikra keresztbe tettek a mit sem sejtő szerkesztőségnek.

A történések csak igazolják mindazokat a nemzetközi felméréseket, amely szerint (Orbán állításával szemben, hogy Magyarországon ma virágzik a szabad sajtó) 2010 óta jelentősen romlott a magyar sajtószabadság. Sokatmondó az is, hogy pont akkor függesztik fel a Népszabadságot, amikor éppen a kormány számára nagyon kínos két ügy tálalásába kezdett bele az újság: Rogán Antal családi helikoptertúrájának, illetve Matolcsy szeretőjének juttatott közpénzek ügyében.

A kiadó, a Mediaworks felfüggeszti szombattól a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadásátközölte a társaság szombaton, az MTI-vel. A kiadó, amely sajtóértesülések szerint nemrég került kormányközeli körök kezébe, a lap veszteségességére hivatkozva hozta meg döntését. A Népszabadság megszüntetését minden parlamenti párt elítélte, kivéve a Fideszt és a KDNP-t. A kormánypárt szerint a lap kiadásának felfüggesztését gazdasági megfontolások indokolták, és kik ők, hogy ebbe beleszóljanak?

A Fidesz közleményt adott ki a Népszabadság kiadásának felfüggesztésével kapcsolatban szombaton az után, hogy Németh Szilárd, a párt alelnöke már kifejtette a véleményét, hogy éppen ideje volt a lap beszántásának. A párt a közlemény szerint a Népszabadság kiadásának felfüggesztését nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekinti, hiszen a kiadó tájékoztatása szerint a lap 5 milliárd forintos veszteséget termelt. „Az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy  médiatulajdonos döntéseibe” – folytatódott a Fidesz közleménye.

Az, hogy tisztán politikai döntés született, nem pedig „racionális gazdasági lépés”, pont az újság felfüggesztésének a módja bizonyítja. Az új tulajdonosi kör megtehette volna, hogy átalakítják a szerkesztőséget, kevesebb újságíróval dolgoznak tovább, esetleg előre tervezetten és előre kommunikálva megszüntetik a nyomtatott kiadást, és a jövőben csak a netes-felület él tovább a lap. Ha itt gazdasági döntés született volna, akkor minden bizonnyal életben maradt volna legalább a Népszabadság internetes portálja, a Nol.hu.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: A hétvégén újabb súlyos csapás érte a magyar sajtószabadságot


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
1 éve

A malis vituperari laus est. Abusus non est usus, sed corruptela.  Amico laudanti et inimico detrahenti non est credentum. Benefacta, male locata, malefacta habentur. Caecus non indicat de colore. Clummari audacter, semper aliquit haeret.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errare perseverare. Dat veniam corvis, vexat censura columbas. De lingua stulta veniunt incommoda multa.

Discere non est vitiosum, sed ignorare. Caput cerebro vacuum. Bos bos dicetur, terris ubicumque videtur.