A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Egyetemi szabás-varrás

via Ténytár

2012. április 27. 17:59 | 0 hozzászólás

A felsőoktatás az a terület, ahol egy pillanatra sem csökken a kormány legyűrhetetlen tettvágya. Az új törvénnyel sikerült felszámolni a felsőoktatás autonómiájának egy részét, majd – mint kiderült, a miniszterelnök személyes kívánságára – jelentősen csökkenteni az államilag finanszírozott hallgatói létszámot és bevezetni a tandíjat.

Ezúttal az intézmények vannak soron. A (szokás szerint a sajtóba) kiszivárgott tervezet alapja a felsőoktatási képzésben található párhuzamosságok csökkentése. A felsőoktatási intézményhálózat egyszerűsítése, a párhuzamosságok csökkentése ésszerű célnak tekinthető. A tervezett változások mellett felhozhatóak érvek – igaz, ellenérvek is –, ezek racionális mérlegelése viszont hiányzik. A fő probléma, hogy egy kormányzati túlerővel átvert, az intézményekkel nem, vagy csak látszólag egyeztetett változás ugyanúgy nem válik szervessé, mint a 2000-es integráció. Ebben az esetben pedig az ésszerűsítés pozitív hatásai aligha érvényesülhetnek.

Tagolás – oda, vissza

A kiszivárgott tervezet alapja (amennyire ezt a szövegből meg lehet érteni), hogy a kormány szabályozni kívánja az azonos képzést nyújtó felsőoktatási telephelyek számát. Bár nehéz pontosan megmondani, hogy Magyarországon hány helyen célszerű mondjuk jogászt vagy andragógust képezni, abban viszonylag széles körben egyetértenek, hogy a jelenlegi felsőoktatási képzési rendszer túlságosan széttagolt, így van értelme a párhuzamosságok csökkentésének....


A blogbejegyzés eredetije: Egyetemi szabás-varrás


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges