A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Budapesti olimpia minimum 3000 milliárd forintért? Vajon...

via Ténytár blog

2017. január 23. 10:27 | 0 hozzászólás

Ha a 2017-es vizes vb összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest a négyszeresére emelkedett, akkor vajon a 776 milliárdra taksált budapesti olimpia mennyibe kerülhet a végén úgy, hogyha még az Állami Számvevőszék(!) is megjegyezte, hogy „a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti”.

Orbán ellenzékben még arról beszélt, hogy az emberektől elvehetetlen jog, hogy bizonyos kérdésekben közvetlenül mondják meg, mit akarnak és mit nem akarnak. Korábban már több népszavazási kísérlet is meghiúsult, most a Momentum Mozgalom szeretné elérni, hogy mégiscsak legyen egy referendum, amelyben a budapestiek eldönthetnék, akarnak-e 2024-ben olimpiát, vagy sem.

Mennyi az annyi?

Ahhoz képest, hogy a 2024-es olimpia helyszínéről csak jövő szeptemberben döntenek, a magyar szervezők, elég gyanús körülmények közepette, már elköltöttek legalább 7 milliárd forintot.  Nemcsak a tervezésre, magára, a budapesti olimpia népszerűsítésre is elment már 1,3 milliárd forint. Ez az összeg bizonyosan növekedni fog, mivel, mint kiderült, a budapesti olimpia 2017-es kommunikációs feladatainak ellátására összesen mintegy 4 milliárd forintot szánnak elkölteni, illetve csak maga a nevezés a megrendezésért 19 milliárd forintba kerül.

Fentebb csak olyan összegek olvashatók, amelyeket már kidobtunk az ablakon bizonyosan elköltöttünk. Az olimpia ellenzőit a kormánypropaganda azzal nyugtatgatja, hogy az esemény összköltsége „mindösszesen” csak 774 milliárd forint lenne, ami azonban így ebben a formában biztos, hogy nem igaz. Ez az összeg bizonyosan messze lehet a valós költségektől, hiszen ebben még nincsen benne egy sor egyéb, például infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kiadás.

Ám, amit még fontosabb kiemelni, hogy Magyarországon főképp a korrupciónak köszönthetően semmi sem annyiba kerül végül, mint amennyivel eredetileg számoltak. Tökéletes példa erre a 2017-es vizes vb. Eredetileg arról beszélt a kormány, hogy a Dagály úszópalota 8 milliárd forintba fog kerülni, a teljes vizes vb pedig 25 milliárdba. A Dagály építését aztán 38,63 milliárd forintért vállalták el, az összköltség pedig már 90-100 milliárd forint körül jár. Mindez azt jelenti, hogy a vébé összköltségvetése az eredetileg tervezetthez képest négyszeresére, a központi uszodára költött összeg több mint ötszörösére nőtt. Ha az arányok hasonlók lesznek, mint a vizes vb esetében, akkor az olimpia elérheti akár a 3000 milliárd forintos összköltséget.

A „legdurvább” dolog az, hogy nem csak az olimpia legnagyobb ellenzői hívják fel a figyelmet a hatalmas költségekre, illetve a nagyon is valószínűsíthető korrupcióra. Maga az Állami Számvevőszék által készített tanulmányban is az a megállapítás szerepel, hogy „a nagyberuházásokat, és különösen az olimpiák megrendezését célzó fejlesztéseket – jellegüknél fogva – számos korrupciós kockázat fenyegeti”. Készítettek továbbá egy táblázatot is arról, hogy a 2010 és 2012 közötti olimpiákon mennyivel lettek nagyobbak az eredetileg becsült rendezési költségek:

Tovább...

 


A blogbejegyzés eredetije: Budapesti olimpia minimum 3000 milliárd forintért? Vajon...


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges