A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Bolhából cserebogár?

via törökgáborelemez

2012. március 10. 10:15 | 0 hozzászólás

Sok fanyalgással, lekicsinyléssel, lesajnálással kísérve indult el az LMP népszavazási kezdeményezése. A szkepszis jelentős részben jogos: a kérdések önmagukban nem tűnnek sem átütőnek, sem igazán lényeginek, ráadásul a tavaly módosított – 1997 előtti állapotokhoz visszatért – népszavazási szabályok értelmében a referendum érvényességéhez – ha egyáltalán eljut a szavazásig az akció – az összes választópolgár felének részvétele lenne szükséges.

Mégis volt abban valami szimbolikus – és egyben érthető -, amilyen gondterhelten nézegette a parlamentben a kezdeményezés szórólapját a miniszterelnök.

Komoly bajban lettem volna, ha nekem kell eldöntenem, hogy vajon érdemes-e az LMP-nek belevágni az aláírásgyűjtésbe. Az OVB több izgalmasabbnak látszó kérdést is kilőtt, a párt belső ügyei heteket vittek el a kitelepülésre szánt időből, s ha még össze is jön a megfelelő számú (200 ezer) aláírás, ki tudja, hogy a kétharmados többség nem talál-e ki valamit a népszavazás elmismásolására (figyelem: volt már ilyen, 1997-ben az akkori MSZP-SZDSZ többség akadályozta meg a földügyben szabályosan kezdeményezett referendumot). S ha végül szabad is lesz az út: egy ilyen apatikus, kiábrándult közhangulatban hogyan lehet legalább annyi szavazót (közel négymilliót) remélni egy voksoláson – mondjuk egy jól megválasztott nyár közepi időpontban -, mint ahányan az éppen most negyedik évfordulóját ünneplő 2008-as népszavazáson részt vettek?

Az előjelek alapvetően kedvezőtlenek: egy sikeres, érvényes és eredményes referendum valószínűsége nagyon csekély. Mégis van legalább két olyan érv, egy minimalista és egy maximalista, amely magyarázhatja az LMP döntését – és a Fidesz esetleges aggodalmát. Az ellenzéki párt ugyanis akkor sem lesz feltétlenül vesztes, ha végül a népszavazás érvénytelennek bizonyul. Az LMP számára már az is eredmény lehet, ha az aláírásgyűjtéssel megmutatja az eddig jól titkolt szervezeti erejét, és valamennyire magára, saját kezdeményezésére irányítja a figyelmet. Elnézve az elmúlt napok híreit, számomra úgy tűnik, hogy ez az akció lehet az első olyan LMP-s kezdeményezés, amely hosszabb távon is híreket képes generálni. Ha végül lesz szavazás, a várható részvételi kudarc ellenére sem törvényszerű, hogy összességében rosszul jöjjön ki belőle a párt....


A blogbejegyzés eredetije: Bolhából cserebogár?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges