A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Babaszappan

via K.Úr Ír

2013. szeptember 22. 09:26 | 11 hozzászólás

Az első szó, ami a szegedi zsinagógát ért provokációról eszébe jut az embernek az, hogy undorító. A második: gyerekes. És nem is csodálkoznék, ha kiderülne, hogy tizennégy év körüli, pattanásos, éretlen kölykök szúrták-fúrták a babaszappanokat a zsinagóga kerítésébe valamikor öt nappal ezelőtt egy sötét éjszakán, azért, hogy halált megvetően bátor, nemzeti hősöknek érezhessék magukat és egyúttal megbántsák zsidó honfitársaikat. Mert ez a kettő náluk egyre megy.

Az eset csak tegnap kapott sajtónyilvánosságot a Délmagyarország hasábjain, lássuk is a tudósítást, pontosan, ahogy illik:

„Babaszappanokat hagyott a szegedi zsinagóga kerítésének tetejébe fúrva egy ismeretlen a héten – értesültünk. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatától érdeklődtünk: mikor jelentették be a bűncselekményt, hány szappanról van szó, hol vásárolták, elfogták-e az elkövetőt, és mikor vihette véghez tettét?

– A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya közösség tagja elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz szeptember 17-e óta – tájékoztatta lapunkat Szenti Szabolcs. A százados közölte, hogy a további kérdésekre nem tud választ adni: ha megtenné, az a büntetőeljárás eredményességét veszélyeztetné.

– Ezek jelenleg olyan körülmények, amelyeket kizárólag az elkövető ismer, így a későbbiekben bizonyítékot képezhetnek – mondta a sajtószóvivő”.

„Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke az esettel kapcsolatban annyit mondott, hogy a szappanok egyértelműen Auschwitzra és a haláltáborokra utalnak. – Az utóbbi tíz évben ilyen megdöbbentő és megbotránkoztató eset nem történt Szegeden, amely mindig is befogadó és elfogadó város volt. Néha festékkel felszórtak a házakra egy-egy horogkeresztet vagy Dávid-csillagot, de a mostani eset valóban félelmet kelthet az emberekben. Reméljük, hogy ezt mindenki megérti, és mihamarabb meglesz az elkövető – mondta az elnök”. (delmagyar.hu)

Hát kérem, így állunk. Lesz, aki majd örül a hírnek, lesz, aki nem érti, lesz, aki bagatellizálja, és lesz, aki majd félelmében üvölt együtt a náci csordával – kedves radikális szélsőjobboldali bácsik és nénik, most sem megyek bele abba a vitába, hogy mi a különbség a náci, a fasiszta, a hungarista, a nyilaskeresztes és a többi hasonló élőlény között, esetünk szempontjából mindegy. Mondhatnánk: egykutya. Mint az írást követő hozzászólások túlnyomó részéből láthatjuk, még az sem érti, mi ezzel a baj, aki nem ért vele egyet. Hát csak annyi, hogy Auschwitzban az áldozatok testéből többek között szappant is főztek, ha nem tetszettek volna tudni. Ezzel az elkövetők természetesen tökéletesen tisztában voltak, ugyanis a cselekmény egy régi viccet idéz, mely szerint ha a napraforgóolaj napraforgóból van, a repceolaj repcéből, akkor a babaszappan babából.

Erre voltak bátrak célozni az éjjelbátor nemzeti hősök.

No, de hány emberre haragszanak egyáltalán? Hiszen a szélsőjobboldali radikalizmus ideológiája a nemzet élethalálharcát feltételezi, márpedig ahhoz hatalmas, erős ellenfél kell, világnagy sereg, óriás harcosok. Ehhez képest Szeged városának a hitközségi adatok szerint olyan ötszáz-ötszázhúsz zsidó származású lakója lehet, közülük is csak vagy háromszázan tagjai a hitközségnek. Ám a városnak a legfrissebb statisztikák szerint összesen 170 052 lakosa van. Minden háromszáznegyvenedik szegedire lehet ráfogni, hogy zsidó. Hát, nem nevezném éppen túlerőnek – ha egyáltalán lenne szembenállás. De a valóságban nincs, a zsidó ember pont olyan magyar, mint a többi, csak kicsit más a vallása. Ezt nem tűrheti a szélsőjobb, hiszen az ideológiájának valóságos sarokköve a kisebbség-ellenesség, azonban ha egyszer – ne adja Isten! – győznének, hát bajba kerülnének. Nincs ugyanis az egész országban annyi zsidó, ahány bűnbakra szükségük volna. Cigány sincs annyi. Meleg sem. Ki kéne nevezniük egy csomó kisebbségeken kívül álló polgárt, hogy kijöjjön az a kvóta, amit hibáztatnak állításaik szerint.

Ott állnának, megfürödve, ellenség nélkül.

És ez a gesztus – igen, a szélsőjobb mindig is érzékenységet mutatott a szimbólumok iránt. Pár hete sem tűrhették, hogy az István, a királyt más felfogásban mutassák be, mint azt megszokták. Nyilvánvaló, bárhogy is tagadják, itt is jelkép a szappan – az aljas, kegyetlen, undorító, gyilkos szándék jelképe. Egyelőre még csak a szándéké. A szimbólumokról meg csak annyit, hogy a jómúltkorában, május havában egy bölcs rabbival beszélgettem volt – egy filmforgatás alkalmából ismerkedtünk meg. Eszembe jutott megkérdezni tőle: voltak-e a Kádár-rendszerben antiszemita megnyilvánulások? Azt mondta, néha megjelent egy-egy horogkereszt vagy Dávid-csillag a falakon, de semmi több. És akkor mi a különbség? Az, mondta, hogy akkor még aznap, de inkább órákon elül eltüntették, ma meg kormányőrt állítanak az őrzésére, hogy le ne mossa valaki…

Hát ez a helyzet. A haláltáborok tragédiáját nem tudom semmiféle hasonlattal érzékeltetni – nincs hozzá fogható eset a történelemben. Nincs rá precedens. Nem tudok senkit sem meggyőzni, aki nem érzi, micsoda fájdalom ez a magyar és nem magyar zsidóknak. Nem mondhatom, hogy a szappanozás olyasmi volt, mint örömtűzzel megünnepelni a mohácsi vészt és a madéfalvi veszedelmet egyszerre, mert ezek a történelmi borzalmak is valósak, ezek sem felejthetőek soha, de össze sem hasonlíthatóak a holokauszttal. Sem jelentőségükben, sem áldozataik számában. Bár – ezeket sem feledjük. A holokauszt egyszeri volt, egyedi, és szélsőjobboldaliak, nácik, figyelem: megismételhetetlen. Akárhogy is szeretnétek. Akárhogy is tagadjátok, relativizáljátok vagy helyeslitek. (Mellesleg: eldönthetnétek lassan, melyik álláspontot is fogadjátok el).

Tulajdonképpen csak pár babaszappant helyeztek el a lehető legrosszabb helyen, ugye? Tulajdonképpen csak az összes magyar zsidó szívébe tiportak bele egy kicsit, nem nagy eset, hiszen mit számít az? Tulajdonképpen elvárnák, hogy felejtsék el a lemészárolt nagyszülőket, „zárják le a múltat” – miért is?

Netán azért, hogy lehessen újra kezdeni?

Hatékonyabban?

A kommenteket elnézve csak egyet tudok mondani.

Uszuljunk, emberek, uszuljunk, nincs itt semmi látnivaló.

Szele Tamás


A blogbejegyzés eredetije: Babaszappan


Hozzászólások

plalyA képe

plalyA
4 éve

Kedves Adamik!

Azt gondolom, hogy az a személy vagy személyek akik babaszappant tűznek egy zsinagóga kerítésére, azok szellemileg igen csak visszamaradott emberfélék lehetnek. Néhány dolog ezt bizonyítja. (anélkül hogy kirekeszteném őket)

Pusztán csak azért, hogy tudd miről beszélek, kakaóvaj, kókuszolaj, olivaolaj tejsavó, hipermangán( Nátrium hidroxid) fehériszap kefir és illatanyag( tea-levendula, bergamott , muskotályzsálya stb). kell hozzá.

Én tudom, hogy nem lehet mindenki kémikus, de az alapvető műveltség megköveteli hogy ne keverjem össze a mosószappant a babaszappannal. Tehát ha mégis megtörténik, akkor vagy igen alacsony IQ szinttel rendelkezik az illető és nem tud különbséget tenni a dolgok között, vagy pedig simán bumburnyák a fazon. Egyik sem egy felemelő minősítés – mondom ezt anélkül hogy bármiféle kirekesztést tennék. A műveletlenség, és bunkóság az nem kirekesztés, hanem szégyen. 

Ami pedig a rettegést illeti. Bár én nem élek most otthon, de van tudomásom hivatásos rettegők csapatairól- úgy mint Új Magyar Gárda, Betyársereg, Magyar Nemzeti Arcvonal, stb. Ezek a hivatásos rettegők hatalmas rettegésükben odáig mennek, hogy nyilvánosan rettegnek. ( hol ezért- hol azért.) Leginkább rettegnek egy kitalált, összeesküvéselmélet miatt, például( Zsidók fel akarják vásárolni a világot.) Legutóbb azonban újabb rettegni valójuk támadt. Olvastam a felhívásukat a nagy közös rettegésre. Azt vették a fejükbe, hogy idegen értelmes lények jöttek a földre( nem is egy faj, hanem négy ) és elszegődtek az USA kormányához bérmunkásnak – arról nem irt a rettenetes hírt közlő - hogy mennyit fizetnek az idegen fajoknak, és mivel fizetnek - mert például én erre is kíváncsi lettem volna – de a nagyon hivatásos rettegő, a rettenetes rettegése közben erről megfeletkezett, kár pedig tényleg érdekelne a dolog, - hátha én is tudnék rettegni- úgy hiányzik már egy jó kis közös rettegés. Szóval úgy látszik, hogy ezekhez az alacsony iQ-val rendelkező egyedekhez még nem jutott el a hivatásos rettegők legújabb rettegnivalója és szerintem ők ezért csinálták, amit csináltak. Kérdés most már csak annyi – vajon ők is a hivatásos rettegők valamelyik csoportjához tartoznak? Mert ha igen, akkor  azok vajon hogy állanak, ezekhez a bumburnyákokhoz.

Szerinted azok, akik a zsinagóga keritésére babaszappant tűznek ki mosószappan helyett- ha már mindenképpen célozni akarnak valamire- miért nem olvassák el a neten a kettő közt mutatkozó szembetűnő különbséget? Nem tudnak tán olvasni se? (Jó nem kell kémuikusnak lenni- de olvasni azért nem árt tudni- vagy a hivatásos rettegőknél ez nem követelmény?) Vagy mire kellene gondolnom, így a tolerancia jegyében? Szerinted?

Úgy gondolod, hogy bumburnyákoknak is van létjogosultságuk a tolerancia jegyében - mert akkor azonnal érthető lesz a Jobbik azon programja, hogy visszatérés a hagyományos vidéki élethez. Majd az esperes úr megmondja hogy miről mit is kell gondolni- lásd erkölcstan tankönyv és tantárgy az iskolában- Csak úgy a tolerancia jegyében kérdezlek- helyes –e a hivatásos rettegőktől az, hogy bumburnyák képzés t akarnak megvalósítani kedves Adamik?  Anélkül hogy kirekesztő lennék, mert ugye, a világ attól lesz szép, ha a másságot elfogadjuk, és nem vagyunk kirekesztők  –  vagy nem (Budapest Pride)?

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Szóval aki nem úgy gondolkodik mint te az sunyi kis náci provokátor. Most hol van a ballibek által hangoztatott nagy tolerancia , a más vélemények tiszteletben tartása? Vagy a tolerancia csak azoknak jár aki neked is tetszik?

Tudod , a világ az elfogadástól lesz szép nem a kirekesztéstől.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Ne haragudj Dmolnár, de Dániel Péter személyén, és szerepén nem vitatkozom. Nem tudom Te fenn vagy-e a Facebookon. Én igen. Attól még, hogy valaki nem tudja elfogadni az újfasiszták előretörését, nem kell olyan ámokfutásokat rendezni (verbálisan) - amit ő folytatott, és nemcsak az újfasisztákkal szemben. Utálom a közönséges, anyázós, káromkodós, átkozódós, rágalmazós hozzászólásokat. És ő ilyen volt. :(

dmolnar képe

dmolnar
4 éve

Nos csak szép sorjában.. Akiknek itt most válaszoltál, azok sunyi kis náci provokátorok.. Mind a kettő... Nem titkolják, csak valamiért megtűrik őket itt... Ők tudják és örvendeznek a fasizmus terjedésén, ezt kell megértened. Az pedig, hogy természetesen ilyet - amit ők - normális ember ír, csak az aki vagy álattá aljasult, vagy mentálisan zavart, az megint egy más kérdés...

Dániel Péter pedig nem politikai kalandor. Csak éppen nem tudja nagyokat nyelve elfogadni az újfasiszták előretörését és alig-alig titkolt kormányzati támogatását.. Ügyvéd amúgy, illetve volt, és az eszközei ha nem is nagyon illedelmesek, de akik ellen alkalmazta (Horthy és gyilkos söpredéke) azok se voltak "Finomabb lelkű urak"... 

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem tudom miért gondoljátok azt, ha valamit tagadtok az nem is létezik..., Gondolom, hogy a romagyilkosságok is csak azért vannak, mert a legyilkoltak ügyeletes rettegők voltak.

Nekem eszembejut a neve. Dániel Péter, vagy Péter Dániel. Ő szerintem egy politikai kalandor. Ne sorold ide.


Cleaner
4 éve

Nem is olyan régen még Gerendás Péter volt az ügyeletes rettegő , előtte Kettész Ákos rettegett egy kicsit , meg az a piros festékes szoborrongáló is előadott egy "Rettegés" című magánszámoz.(Nem ugrik be a neve.)

Érdeklődve várom a műsor folytatását.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem tudom, hogy miért jó neked ha homokba dugod a fejedet. Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de nem a zsidók, és nem a filoszemiták tűzdelték a babaszappanokat a zsinagóga kerítésére. :(

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Valakik már megint nyilvánosan akarnak rettegni egy kicsit.

Mert komoly igény van az antiszemitizmusra.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem a mentalitást kérdőjelezem meg, hanem azt a "tudást",  ami a babaszappannal kapcsolatos.

szultankam képe

szultankam
4 éve

Én el tudom képzelni, mert ezek a jóérzésű szülőktől a gyerekeik is ezt látják, ez a példakép.

katiicabogar képe

katiicabogar
4 éve

Nem hiszem Tamás, hogy ezt tizennégy év körüli kölykök követték el. Nincs őnekik annyi ismeretük a holokausztról, hogy babaszappant fúrjanak a kerítésre. Max. horogkereszt firkálását tudom tőlük elképzelni. (már azoktól, akiknek ilyen a beállítódásuk.

Azt gondolom, hogy ezt felnőtt fiatalok, vagy felnőttek követték el. Mindenesetre félelmetes, és gyomorforgató. Remélem meglesz(nek) a tettes(ek). Csak az a kérdés, hogy méltó bűntetést kapnak-e?