A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Az EU-barát „francia Bajnai” tud-e megújulást hozni Franciaországnak?

via Ténytár blog

2017. május 19. 09:53 | 0 hozzászólás

Macron alig egy éve alapította az En Marche! nevű mozgalmát, és most ő lett Franciaország eddigi legfiatalabb köztársasági elnöke.

Hivatalát május közepétől tölti be, és a júniusi parlamenti választásokra elkezdődhetnek a pártok közötti játszmák és helyezkedések, a köztársasági elnök hatalmát ugyanis befolyásolja az, hogy az őt támogató kormány kerül-e hatalomra, vagy sem. Győzelme azonban így is adhat egy pozitív lökést az EU-nak, mivel személyében egyértelműen egy unióbarát került hatalomra, ellentétben Le Pennel, aki nyíltan EU-ellenes nézeteket vallott, és győzelme esetén ígéretet tett az EU-ból való kilépésre. A francia elnök liberális gazdasági elveket vall, nyilatkozatában azonban a szociális elem is hangsúlyosan szerepelt. Franciaország jelenlegi problémáit ezek az ideológiák mentén próbálja majd megoldani, a kérdés az, hogy tud-e majd valamit máshogy csinálni, mint az általa is kritizált korábbi hatalmi elit. Ha nem, akkor az csak francia radikálisok malmára hajthatja a vizet. Az első fordulóban az aktív francia szavazók mintegy negyven százaléka Le Penre, és a radikális baloldalt képviselő Mélenchonra voksolt. (21,7 illetve 19,5 százalék).

A 2. forduló győztese

Franciaország félelnöki rendszerre épül, ahol a köztársasági elnököt közvetlenül választják, és az európai országoktól eltérően jelentős hatalommal is bír, nem csak reprezentációs szerepköre van. Különös befolyással bír külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdéseket illetően. Ezért lényeges kérdés, hogy a második fordulóba bejutott centrista-független jelölt Emmanuel Macron, vagy a szélsőjobboldali nézeteket valló Nemzeti Front által támogatott Marine Le Pen lesz Franciaország első embere. Érdekesség, hogy mindkét második fordulóba jutott jelölt „kívülről” érkezett a francia politikába, és nem a hagyományos nagy pártok által delegáltak.

A korábbi előrejelzések alapján biztosra vették, hogy Le Pen továbbjut a választások második fordulójába, ám a szakemberek azt is biztosra vették, hogy bármelyik másik jelölt jut tovább, mindenképpen legyőzi Le Pen-t. Macron továbbjutásával 60 százalék feletti győzelmet jósoltak neki. Az előzetes, exit-poll felmérések közel jártak a végső eredményhez, Macron ugyanis 66,1 százalékkal fölényes győzelmet aratott szemben Le Pen 33,9 százalékával. ezt beárnyékolhatja az a tény, hogy 1969 óta nem volt ilyen alacsony részvétel az elnökválasztások második fordulóján. A távol maradók bázisát Jean-Luc Mélenchon és Francois Fillon szavazói alkották.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Az EU-barát „francia Bajnai” tud-e megújulást hozni Franciaországnak?


Írd meg a véleményed!

A hozzászóláshoz regisztráció és belépés szükséges