A Kapcsolat.hu megújul.
Legyen ön is tagja egy jó közösségnek!

Államadósság: megmutatjuk, hogyan is állunk

via Ténytár

2013. szeptember 3. 09:52 | 3 hozzászólás

Augusztus közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium egy rövid közleményben tudatta, hogy a tárca technikai okokból, magas szoftverkarbantartási igénye miatt az adósságnyomás-mérőt a jövőben nem üzemelteti tovább.

Mi úgy döntöttünk, hogy azok számára, akikben emiatt hiányérzet keletkezett, megcsináljuk a saját adósságnyomás-mérőnket. Így ha valaki lusta az Államadósság Kezelő Központ vagy a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó statisztikáit előkeresni, pár kattintással megnézheti az utolsó negyedéves adatot.

Mivel az államadósság nemcsak a kormány, hanem a mi vesszőparipánk is, megnéztük, mi történt a kormányváltás óta a témában. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy a NGM illetékesei is felfigyeltek munkánkra, és a rémhírterjesztő ellenforradalmárok ellen még egy közleményt is közzétettek kiemelve, hogy egyesek félremagyarázzák az adatokat.

Legutóbb akkor foglalkoztunk a témával, amikor az adósság szintje júliusban újból történelmi magasságokba emelkedett. Az adatokat némileg ugyan kozmetikázza augusztusban a fennmaradó IMF-hitel előtörlesztése, de pontos adatokat a harmadik negyedév végén várhatunk.

Harc az államadósság ellen

A kormány hivatalba lépése után az államadósság csökkentését tűzte ki célul, és igencsak optimista elvárásokat fogalmazott meg. Az első Széll Kálmán-tervben (amelynek alcíme „Összefogás az adósság ellen” volt) az államadósság a várakozások szerint a GDP 50 százalékára esett volna 2018-ra. (A tervet amúgy mindenkinek ajánljuk tanulmányozásra.)

Sőt, a kormánynak az adósságfék intézményét is szándékában állt bevezetni, amelynek lényege az volt, hogy amíg az több mint a fele a GDP-nek, addig csak olyan költségvetést fogadhat el a kormány, amely csökkenti az államadósság hazai össztermékhez viszonyított arányát. Végül maga Matolcsy György adott be egy olyan módosítót, amely 2016-ig elnapolja a bevezetését.

Tovább...


A blogbejegyzés eredetije: Államadósság: megmutatjuk, hogyan is állunk


Hozzászólások

adamik_ képe

adamik_
4 éve

Azért engem is érdekelne , hogy melyik kormány mennyi kölcsönt vett fel , és 1990 óta mennyi kamatot fizetet ki az ország. Az is érdekelne ,hogy a felvett kölcsönökből mennyit tapsoltak el , de ezt valószínűleg sohasem fogom pontosan megtudni. Ezért csak tippelek : a maffiánál szokásos 50 %-ot nyúlták le. Ennyi a keresztapa részesedése minden üzletből.

lilla- képe

lilla-
4 éve

Nem az adósság mértéke a gond, hanem az, hogy a gazdaság állapota miatt megterhelő fizetni a részleteit.

 


Cleaner
4 éve

Csak gratulálni tudok a tényleges államadósság nyilvánosságra hozásához! De nem kellene itt megállni. Sokan kíváncsiak hogyan alakult az államadósság 1990 óta. Egy sima fapados fekete-fehér grafikon ami havi részletességgel mutatja folyamatos vonallal az adósság mértékét dollárban , szaggatott vonallal a kifizetett kamatokat. Ebből mindenki pontos képet kaphatna arról kiknek köszönhető az ország eladósítása.