Blajos

Gondolataim a világról, a történésekről...

A jog kufárjai

 
"Nem minden tisztességes, ami szabad."
 
/Julius Paulus, római jogász/
 
 

Az utóbbi hónapokban többször írtam, egy szociálisnak nevezett  szövetkezet volt dolgozóinak, közel 3000 hátrányos helyzetű embernek a kálváriájáról. A mintegy  két éves vesszőfutásuk lassan befejeződik, hiszen a Szolnoki Törvényszék tavaly november végén elrendelte a gittegyletnek a felszámolását. Ideje is volt, hiszen 2015 nyara óta, híre-hamva nem volt sem munkának, sem pénznek, a társaság  vezetői kámforrá váltak. Hogy mennyi EU-s pénz tapadhatott esetleg a kezükhöz, annak kiderítése  a folyamatban levő NAV  nyomozás feladata. 

 
A felszámolás elrendelésével megnyílt a lehetőség arra, hogy a volt munkavállalók a kormány bérgarancia alapjából megkapják az elmaradt munkabérüket.Ez minden család számára a megváltást jelenti, hiszen többségük szegénységben,egyik napról, a másikra él.Közölük sokan eladósodtak, lakásukban kikapcsolták az áramot, többen utcára kerültek. Hosszú kálváriájuk alatt a kormányzat részéről egyedül  Csepreghy Nándor volt, aki személyesen is fogadta a képviselőiket, segítséget ígérve.Olvasva az elmúlt hetekben tett nyilatkozatait, tartotta a szavát, kiállt a becsapott emberek érdekeiért.  
 
A volt munkavállalók közül  valamivel több mint ezren munkaügyi bírósághoz fordultak, a ki nem fizetett munkabérük miatt.Körülöttük megjelent néhány, különösen aktív fiskális, akik a könnyen jött pénz reményében lecsaptak az "áldozataikra". Ennek a körülményeiről korábban már hosszasan írtam, talán van az olvasók között, aki  még emlékszik rá. Sajnos, már javában folytak a kifizetések, amikor azok az ügyvédek, akik korábban több száz ügyféllel kötöttek -igen magas sikerdíjjal--szerződést, úgy gondolták, ha már lúd, legyen jó kövér. Újabb ügyfeleket igyekeztek még becserkészni, teszik mindezt-ahogyan hallani-- mind a mai napig. Mint a hiénák, lesik a pénzükért sóvárgó áldozataikat. 
 
Az elmúlt hetekben sok olyan volt munkavállaló kapott a " jog szolgáitól" megkeresést  akik még nem kapták meg a pénzüket. Az egyik ilyen üzenetet egy ismeretlen, hozzám is eljuttatta, így teljes terjedelmében idézhetem:
 
"Tisztelt ESZOSZ Károsult! 
 
1. Az ESZOSZ sok havi munkabérrel tartozik a dolgozóinak.
 
2. Az elmaradt munkabérhez hozzá lehet jutni, de csak jogi úton, amely ügyvédi szakértelmet igényel.
 
3. A munkabér behajtása nem egyszerű, mert az ESZOSZ fizetésképtelen.
 
4. Ügyvédi irodánk a dolgozók megbízásából jogi úton hajtja be az elmaradt munkabéreket.
 
5. Ha felkeltettük érdeklődését, kérem adja meg telefonszámát, vagy csörgessen meg és visszahívom.
 
Telefonszám: ................"
 
Ez az üzenet "csak" hazug, félrevezető, olyan pénzt ígér, ami a törvény szerint valamennyiüknek jár. "Elfelejtették" hozzátenni, hogy a bérgarancia alapból történő kifizetéshez, sikerdíjas jogi segítségre nincs szükség. Az a mondat, hogy " A munkabér behajtása nem egyszerű, mert az ESZOSZ fizetésképtelen.", pedig tudatos félrevezetés, füllentés. Hiszen, mikor ezt küldték , már javában folyt a szövetkezet felszámolása, a kormány közreműködésével, a bíróság kijelölte a felszámolót. Az elmaradt béreket, a kormánytól, s nem az ESZOSZ, valószínűleg nem létező vagyonából kapják meg az érintettek. Az eljárás független attól, hogy a szövetkezet anyagi helyzete milyen. Ennyit még annak is tudnia kell,akinek nincs jogi diplomája.. Nem hiszem, hogy akik elküldték az üzenetet, nincsenek tisztában azzal, hogy becsapják azokat, akiknek minden fillérre szükségük van. Ha meg nem tudják, -ami azért viccesen hangzik--akkor jobb ha vissza adják diplomájukat. Netán csak olyan diplomájuk van, amit felárért az Ecseri piacon lehet venni?
 
Erősen kétlem, hogy a "Tisztelt...", megszólítást komolyan gondolták, valószínűnek tartom, közben jó nagyokat nevettek a megvezetett embereken. Azt csiripelik a verebek, hogy két, különösen aktív ügyvéd / a városi legendák szerint N.L. és B.S. /, még újabb bőrt akar lehúzni róluk, úgy látszik nem elégedtek meg azzal, a sok-sok millióval, ami a zsebüket gazdagítja.Az énekes madarak szerint az ügyvédek olyan pénzeket ígérnek a bérgarancia alapból, ami meghaladja a törvényesen adható összeget. Valószínűleg a jog kufárait nem igazán érdekli, hogy ezért hosszadalmas jogi vita várható, mely alatt -a pénzüket epedve váró ügyfeleik részére--kifizetés nem történik. Ezt elfelejtették közölni a félrevezetett emberekkel.
 
Egy biztos azonban, hogy bármi lesz az eljárás végeredménye, az ügyvédek jól járnak. A sikerdíj, a szerződések alapján mindenképpen jár a számukra. A sápot tehát az a néhány ügyvéd szedi le, akik most--sokszor igen erőszakosan-folyamatosan hívogatják azokat, akik még nem kapták meg a pénzüket. Hogy közben a megtévesztett emberekkel mi lesz, őket nem érdekli. Nem volt elég, hogy kihasználták őket a szövetkezet vezetői, most azok, akiknek a jogot kellene képviselniük, ügyfeleik érdekeit védeni, használják fel őket arra, hogy abból a kevésből is, jusson a bankszámlájukra. Ki sem merem számolni, hogy mekkorát szakítottak már így is rajtuk, micsoda pénzekhez jutottak nyomorukból, hiszékenységükből. Ahogyan látom, mindezt tehetik jogszerűen, büntetlenül, talán még vannak olyanok is, akik ehhez asszisztálnak.Hol vannak ilyenkor a televízióban az igazság bajnokaként megjelenő ügyvédi kamara vezetői? Hallottam én is őket, olyan szépen beszéltek, jogról, igazságról. Nem hiszem, hogy hozzájuk nem jutott el, hogy kollégáik milyen módon jutnak nagy pénzekhez. Vagy a mundér védelme mindennél fontosabb, még akkor is, ha az mundér enyhén szólva foltosnak tűnik? Ma már álom, a szakmai tisztességre, netán becsületre hivatkozni? Létezik még olyan? Szeretném hinni, hogy igen.
 
A nincsteleneknek ha közmunkához akarnak jutni, akkor meg kell alázkodniuk a falu ura előtt, ha nem fogják be a szájukat, akkor gyorsan tudatják velük, hol is van a helyük. Most, amikor a rég várt pénzecskéhez hozzájutnak , megjelentek a hiénák, akik lecsaptak a zsákmányra. Nekik nincsenek jogaik, a kiszolgáltatottakat, a NER árváit nem védi meg senki?